Stanje u Siriji

Hamas traži da zaraćene strane u Siriji poštede palestinske izbjeglice

411views

U Gazzi je jučer održan protest solidarnosti sa Palestincima koji se nalaze u izbjegličkom kampu Yermuk u glavnom gradu Sirije, Damasku, javlja Anadolu Agency (AA).

Kampanjom pod nazivom “Sa njima sam”, demonstranti u Gazzi željeli su skrenuti pažnju na Palestince koji se nalaze u kampu Yermuk, a koji su Assadove snage ranije okupirale.

Koordinator kampanje Mustafa Matar kazao je da se njihova podrška neće zadržati na protestu, već da će nakon što skupe donacije i pomoć, istu poslati u kamp.
 
Glasnogovornik Hamasa koji je bio na protestima, Sami Abu Zuhri, kazao je da sukobljene strane u Siriji trebaju da deblokiraju kamp u kojem se nalaze Palestinci i da njega drže van sukoba.
 
“Od kako su počeli sukobi u Siriji, Hamas poručuje kako su Palestinci na sirijskoj zemlji gosti. Goste treba držati van rata i sukoba”, rekao je Zuhri i pozvao sirijski režim da dozvoli prolazak konvoja pomoći u kamp Yermuk.
 
Prema podacima radne grupe za palestinske izbjeglice u Siriji, u izbjegličkom kampu Yermuk više hiljada Palestinaca umrlo je od gladi ili posljedica bombardovanja.

(AA)