Vijesti

Hamas privremeno otvorio granični prijelaz s Egiptom

378views

Pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, u ponedjeljak je privremeno otvorio prijelaz sa Egiptom zatvoren zbog pandemije korona virusa kako bi se omogućio povratak stotina Palestinaca, javlja AFP.

Saobraćaj u jednom pravcu na palestinsku teritoriju preko graničnog prijelaza Rafa bit će dopušten u naredna četiri dana, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Pojasu Gaze, prenijela je Beta.

Svi koji se vraćaju bit će stavljeni u obavezni karantin na tri sedmice, sa mogućnošću produženja, rekao je portparol ministarstva.

Do sada je u Pojasu Gaze potvrđeno 13 slučajeva zaraze novim virusom, kod ljudi koji su se vratili iz inostranstva na tu teritoriju na obali Sredozemnog mora ili su bili u kontaktu sa njima u karantinu.

WHO isporučio testove

Pojas Gaze, jedno od najgušće naseljenih područja u svijetu, je pod izraelskom blokadom od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu od snaga lojalnih umjerenijem rivalskom Fatahu.

Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi se spriječilo da oružje stigne do Hamasa i drugih palestinskih organizacija.

Hamas je uveo niz mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze. Zatvorene su pijace, škole i džamije.

Prošle sedmice je nestalo testova za korona virus, ali je Svetska zdravstvena oragnizacija (WHO) u nedjelju isporučila 480 novih.

Granični prijelaz Rafa sa Egiptom je jedini izlaz iz Gaze, ne računajući prijelaze prema Izraelu.

(Agencije)