Vijesti

Hamas prihvatio osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine

544views

Čelnik Hamasa Halid Mesal saopćio je dokument o novoj viziji i politici palestinskog pokreta otpora Hamas.
Mesal je održao konferenciju za novinare u Dohi, glavnom gradu Katara gdje je dao pojašnjenja o dokumentu koji će odrediti opće principe i politiku Hamasa, te viziji pokreta.

Politički dokument čiji je cilj da u međunarodnoj zajednici pokretu otvori nove vidike sadrži tačke kao što su novi način predstavljanja, odnosno definisanja Hamasa, osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, te stav prema Jevrejima i vjerskom ekstremizmu.

Rečeno je i kako su nevažeće sve odluke o dijeljenju Palestine i osnivanju Izraela, prvenstveno Balfourska deklaracija.

U prvoj tački dokumenta Hamas se predstavlja kao pokret palestinske islamske nacionalne slobode i otpora čiji je cij oslobađanje Palestine i koji se bori protiv cionističkog projekta, a čiji ciljevi i sredstva za referencu uzimaju islam i ne govori se da je ogranak ”Muslimanskog bratstva”, što je razlika od ranijeg dokumenta.

U dokumentu velika pažnja se pridaje tome da pokret prihvata osnivanje palestinske države u granicama 4. juna 1967. godine. Pokret osnivanje nezavisne države u tim granicama sa glavnim gradom Jerusalemom vidi kao formulu zajedničkog nacionalnog dogovora.

Osim toga, u dokumentu se ukazuje na identitet Palestine te islamu kojim se Hamas vodi govoreći kako je to vjera koja donosi ”pravo, slobodu, čast i pravdu”. Također, podsjeća se da se islam protivi svakom obliku ekstremizma.

”Jerusalem je glavni grad Palestine. Zauzima važno mjesto u arapskoj, islamskoj i ljudskoj historiji”, rečeno je u dijelu dokumentu u kojem se navodi i to da su planovi i inicijative o jevrejizaciji i dijeljenju Masjida al-Aksa nevažeći i da nemaju nikakav legimitet.

Osim toga, rečeno je i kako sve izbjeglice i migranti imaju prirodno pravo da se vrate na teritoriju sa koje su izbačeni.

”Hamas odbija svaku inicijativu i projekat čiji je cilj ukloniti pitanje palestinskih izbjeglica“, naglašeno je u dokumentu.

Također, u političkom dokumentu je rečeno kako Hamas nema probleme sa Jevrejima već sa cionističkim projektom.

U dokumentu je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) nazvana ”nacionalnim dokumentom” za Palestince.

Osim toga, naglašeno je kako je Hamas otvoren ka dijalogu i suživotu.

(AA)