Vijesti

Hamas pozvao Palestinske vlasti da povuku priznanje Izraela

521views

Visoki zvaničnik Hamasa u petak je pozvao Palestinske vlasti da povuku svoje priznanje Izraela u odgovoru na američki bliskoistočni mirovni plan, poznat kao “sporazum stoljeća”.

–  Palestinci bi trebali ući u fazu svih vrsta aktivnog otpora kako bi uništili američki plan – poručio je Khalil al-Hayyah, zamjenik čelnika Hamasa, vjernicima tokom džume u džamiji u Gazi.

Svi bi trebali znati da ima snažnih ljudi u Palestini koji znaju kako da brane svoju zemlju svim svojim moćima – kazao je al-Hayyah.

Hamas i ostale oružane palestinske grupe „pripremile su vojsku i promovirale su oružje za protjerivanje okupatora (Izraela) s naše zemlje“,  dodao je.

Tokom jutarnjih sati izraelski avioni su izveli niz intenzivnih zračnih udara po položajima Hamasa u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze, saopćili su palestinski i izraelski izvori.

Portparol izraelske vojske izjavio je da su zračni udari uslijedili kao odgovor na raketne napade Hamasa u pravcu Izraela u četvrtak navečer, dok su Hamasovi sigurnosni zvaničnici saopćili da je velika šteta izazvana na farmama u toj regiji uprkos tome što nije javljeno o eventualno ranjenim ljudima.

Važno je napomenuti da je niz sporazuma o primirju, postignutih uz posredovanje Egipta, Ujedinjenih nacija i Katara, dogovoren u prošloj godini između Hamasovih vladara Gaze i Izraela, prenosi Xinhua.

(FENA)