Vijesti

Hamas pozvao na zaštitu palestinske imovine u Sudanu

335views

Palestinski pokret otpora Hamas pozvao je sudanske lidere da zaštite imovinu Palestinaca koji žive u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Apelujemo na šefa Suverenog vijeća Sudana Abdela Fattaha Al-Burhana i premijera Abdullaha Hamdoka da lično intervenišu kako bi zaustavili zloupotrebe Palestinaca u Sudanu u vezi s oduzimanjem njihovih legalno stečenih ulaganja, domova, ličnih sredstava i firmi, uz znanje i odobrenje sudanskih državnih institucija “, navodi se u saopštenju Hamasa.

Mediji su objavili u četvrtak da su sudanske vlasti zaplijenile “vrijednu imovinu koja je godinama predstavljala podršku Hamasu” za vrijeme vladavine bivšeg lidera Omara al-Bashira.

Hamas je demantovao bilo kakvu vezu između pokreta i vlasništva nad oduzetom imovinom.

“Imovina spomenuta u medijskim izvještajima u vlasništvu je palestinskih preduzetnika i investitora, koji nemaju veze s pokretom”, saopšteno je iz Hamasa.

Sudanske vlasti nisu službeno komentarisale ovaj slučaj.

Hamas je podsjetio na istorijski odnos između sudanskog naroda i Palestinaca i podrške sudanskih vlada palestinskom pitanju.

Sudan je bio među četiri arapske zemlje koje su prošle godine normalizovale svoje odnose s Izraelom uprkos lokalnom otporu protiv poteza koji su Palestinci opisali kao čin “izdaje”.

(Agencije)