Vijesti

Hamas: Erdogan je uvijek zagovarao unutarpalestinsko jedinstvo

247views

Lider palestinskog pokreta Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je danas da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zagovarao i poticao na unutarpalestinsko pomirenje i jedinstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjednik Erdogan je uvijek zagovarao unutarpalestinsko jedinstvo i pozivao je Hamas i Fatah na pomirenje”, kazao je Haniyeh u Istanbulu.

Turski predsjednik Erdogan početkom sedmice je u Istanbulu primio Haniyeha, a i telefonom je razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

“Pozdravljamo ulogu Turske koja nam pomaže na putu ujedinjenja i okončanja nesuglasica među palestinskim pokretima”, kazao je Haniyeh.

Pokreti Hama i Fatah sukobili su se nakon izbora 2007. godine kada je vlast u Gazi preuzeo Hamas, a Fatah je ostao dominantan na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dva pokreta su 2017. godine u Kairu potpisala sporazum o pomirenju koji bi trebao okončati višegodišnje animozitete u Palestini. Sadržaj sporazuma još uvijek nije implementiran i duboke nesuglasice i dalje postoje između Hamasa i Fataha.

(AA)