Vijestiiiiii

Hamas dao zavjet na otpor‏

382pregledi
MINBER.BA – Pokret Hamas se u nedelju zavjetovao da će se suprotstaviti svakoj izraelskoj agresiji na Pojas Gazze, sa svim raspoloživim sredstvima, dajući obećanje da se neće predati niti da će ustupiti bilo kakve nacionalne interese palestinskog naroda.

Pokret je, također, izraelsku okupacijsku vladu opisao kao kriminalnu vladu čiji je cilj da dokrajči palestinski otpor kako bi palestinski narod ostao bez odbrane.

“Cionističe vlade, koje su dolazile jedna za drugom, su sve bile kriminalne i terorističke vlade koje su svoju politiku zasnivale na vojnim eskalacijama te ciljale na palestinski otpor,” naglasio je član parlamenta dr. Salah el-Berdevil iz pokreta Hamas u jednom intervjuu za Palestine Information Center (PIC).

El-Berdevil je opisao trenutnu izraelsku vladu Benyamina Netanyahua kao “mješavinu upravnika terorista” koji dolaze iz Likuda, Radničke partije i partija Yisrael Beituni koji su bili spremni da počine i više nasilja nad nenaoružanim palestinskim narodom.

Ukazao je i na to da vlada Netanyahua ne traži mir, jer, dodao je, riječ “mir” ne postoji u riječniku vlade koja bez prestanka govori o ratu i koja palestinskom narodu prijeti novim strašnim ratom.

El-Berdevil je, međutim, upozorio da bi IOA mogla da cilja pojas Gazze, pri čemu bi joj meta bila ili ono što je ostalo od infrastrukture u sićušnom Pojasu, ili vođe palestinskog otpora.

Rekao je da IOA ne trebaju izgovori za takvu agresiju jer izraelska nasilja nad palestinskim narodom nisu nikad ni prestajala.

Zvaničnik Hamasa je, također, pozvao sve arapske i muslimanske zemlje te međunarodnu zajednicu da zaštiti palestinski narod od izraelske ratne mašinerije, da jasno odbije svaki napad Izraela na Pojas, naglašavajući da bi se Hamas suprotstavio svakom napadu izraelskih okupacionih snaga u prioblanom dijelu Pojasa.

U međuvremenu, ministarstvo zdravlja Palestinskog autoriteta je upozorilo na veliki porast u broju smrtnih slučajeva palestinskih građana koje su uslijedile kao rezultat izraelske blokade Pojasa Gazze, dodajući da je smrt petogodišnjeg Muhammeda Rabia Kabbani iz izbjegličkog kampa Burejdž digla broj šehida, koji su preselili usljed opsade, na 329.

Ministarstvo je izjavilo i da je IOA uskratila bolesnim Palestincima dozvole da se liječe u inostranstvu.

Imajući ovo u vidu, ministarstvo je pozvalo Egipat da otvori granični prelaz Rafah kako bi se spasili životi onih Palestinaca od kojih su neki i na odjeljenjima za intenzivnu njegu u slabo opremljenim bolnicima u Pojasu Gazze.

Egipat je dosad odbijao da se odazove pozivu svoje braće u Palestini da otvori ovaj granični prelaz koji je od vitalne važnosti, tvrdeći da se na to obavezao “međunarodnim sporazumima,” prepuštajući 1,5 miliona Palestinaca u Pojasu Gazze njihovoj sudbini.

(Palestine Information Center)

 
Za minber.ba preveo: H.O.