Vijesti

Haley: Ako UN ne djeluju u Siriji onda će Washington

843views

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, Nikki Haley, u ponedjeljak je upozorila Vijeće sigurnosti UN-a da djeluje u Siriji, rekavši da Washington “ostaje spreman da djeluje ukoliko bude morao”, upravo kao što je učinio prošle godine kada je bombardovao sirijsku zrakoplovnu bazu zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.
– To nije put za koji se zalažemo, ali to je put koji smo pokazali da ćemo ga preuzeti, i spremni smo da ga ponovo preuzmemo. Kada međunarodna zajednica konstantno zatajuje, dolazi vrijeme da države poduzimaju vlastitu akciju – poručila je Haley 15-članom Vijeću sigurnosti.
Upozorenje Haley dolazi u vrijeme kada su Sjedinjene Države zatražile od Vijeća sigurnosti da zahtijeva 30-dnevni prekid vatre u Damasku i u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta u kojoj snage predsjednika Bashara al- Assada, podržane Rusijom i Iranom, tvrde da napadaju terorisričke grupe koje granatiraju prijestonicu.
Vijeće sigurnosti zatražilo je 30-dnevno primirje širom Sirije u jednoglasno usvojenoj rezoluciji 24. februara. Rusija tvrdi da Vijeće sigurnosti ne može nametnuti primirje bez sporazuma između zaraćenih strana.
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je izvjestio vijeće o provedbi rezolucije, prenosi Reuters.
(FENA)