Vijestiiiiii

Halal industrija najbrže rastuća u svijetu

335views

U Agenciji za certificiranje halal kvaliteta BiH navode da je ova grana industrije najbrže rastuća u svijetu, u čemu svoju šansu mogu vidjeti i bh. proizvođači. Prema medijskim izvještajima, trenutni prehrambeni trendovi u Evropskoj uniji su takvi da sve više Evropljana zamjenjuje tradicionalnu hranu halal proizvodima.

– Globalno tržište halal hrane trenutno se procjenjuje na 650 milijardi dolara godišnje. Halal industrija ne zahtijeva velika ulaganja, a dobit je znatna i s godinama će se povećavati – kazali su nam u Agenciji.

U prilog ovoj tvrdnji navode i primjer Rusije, gdje prodaja halal proizvoda raste za 30 do 40 posto godišnje. Šef ruske unije za zaštitu prava potrošača Mihail Anšakov smatra da su većina potrošača halal proizvoda stanovnici Moskve, koji nisu pripradnici islama.

– Zahtjev za prehrambene proizvode pod kontrolom bilo koje vjerske zajednice je u porastu, jer potrošači postaju oprezniji u odabiru hrane. Halal proizvodi dobro su poznati kao visokokvalitetna hrana. Naprimjer, oni minimalno koriste hemijske aditive i pomoćna sredstva te potrošači imaju više povjerenja u njih – kazao je Anšakov, saopćili su iz Agencije za certificiranje kvaliteta BiH.

(Avaz)