Stanje u Siriji

Hague: Sirijska opozicija će dobiti pancire i oklopna vozila od V. Britanije

576views

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izjavio je da će ova zemlja poslati sirijskoj opoziciji vojnu opremu u vidu oklopnih vozila i pancira. U obraćanju pred Predstavničkim domom britanskog Parlamenta, Hague je rekao da su diplomatski napori za rješavanje krize u Siriji uzeli puno vremena, a da je za to vrijeme nastavljano nasilje.

Osim pomoći koju je britanska Vlada slala dosad, Hague je istakao da će sirijskoj opoziciji biti poslana zaštitna vojna oprema, poput pancira, ali i oklopna vozila. On je dodao da će Velika Britanija obezbijediti i tehničku podršku za sprječavanje napada hemijskim oružjem, te naglasio da sirijskoj opoziciji, ipak, neće biti poslano oružje.

Hague je kazao kako njegova zemlja ne može mirno posmatrati događaje u Siriji, te da pomoć koju šalje ima za cilj “spašavanje života”.

Velika Britanija je do sada u Siriju poslala pomoć u vrijednosti 140 miliona funti, a sirijskoj opoziciji 9,4 miliona funti u vidu opreme za komunikacije, generatora i filtera za prečišćavanje vode.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije izjavio je prošle sedmice da njegova zemlja ne isključuje mogućnost slanja naoružanja sirijskoj opoziciji u budućnosti.

(AA)