Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Hague: Izraelske kolonije nelegalne prema međunarodnom pravu

276views

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izrazio je u subotu “iznimnu zabrinutost” zbog izraelskog plana za izgradnju stanova u kolonijama i poželio da Jerusalem “povuče svoju odluku”. “Iznimno sam zabrinut zbog informacija o planovima izraelske vlade da odobri izgradnju 3.000 novih stanova” u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, navodi se u saopćenju šefa britanske diplomatije.

“Velika Britanija savjetuje izraelskoj vladi da povuče svoju odluku”, kazao je on i podsjetio da su “izraelske kolonije nelegalne prema međunarodnom pravu”.

“Ako ovi planovi budu provedeni, ugrozit će situaciju na terenu toliko da će postati još teže postići rješenje o dvije države s Jerusalemom kao prijestolnicom regije”, u okviru mirovnih pregovora s Palestincima, kazao je William Hague.

“To bi ugrozilo međunarodnu reputaciju Izraela i izazvalo sumnje u njegovu proklamiranu želju da postigne mir s Palestincima”, navodi se u saopćenju.

(Fena)