Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Guverneri 19 američkih država odbijaju primiti izbjeglice iz Sirije

319views

Nakon smrtonosnih terorističkih napada koji su se u petak dogodili u Parizu, veliki broj guvernera američkih saveznih država zaprijetio je kako će zabraniti sirijskim izbjeglicama ulazak u zemlje na čijem su čelu, javlja Anadolu Agency (AA).
Do sada je najmanje 19 guvernera javno odbilo primiti izbjeglice iz Sirije ističući kako će za njih zatvoriti svoje granice. Riječ je o guvernerima država Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, Sjeverna Carolina, Ohio, Tennessee, Teksas i Wisconsin.

Guverner države Ohio John Kasic kazao je kako se protivi preseljenju sirijskih izbjeglica navodeći kao razlog “zabrinutost za bezbjednost.”

Američki predsjednik Barack Obama u septembru ove godine kazao je kako planira prihvatiti premještaj oko 10.000 sirijskih izbjeglica na američko tlo do kraja oktobra naredne godine. Da taj plan i dalje važi potvrdio je i glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner.

“Činjenica je da većina izbjeglica iz Sirije i regiona bježi upravo radi nasilja kakvog smo u petak večer vidjeli u Parizu. Zatvaranje vrata takvim ljudima bilo bi izdaja vrijednosti koje zastupamo”, kazao je Toner.

Prema njegovim riječima, do sada je više od 180 američkih gradova “ugostilo” sirijske izbjeglice.

(AA)