Vijesti

Guterres: Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava

united nations building in nyc and flag poles
389views
Čelnik Svjetske organizacije navodi u video poruci objavljenoj u četvrtak da postoji diskriminacija u dostupnosti javnim službama u borbi protiv koronavirusa i da “strukturne nejednakosti ometaju pristup tim službama”.

Guterres je također izjavio da pandemija “ima nesrazmjerne posljedice na određene zajednice, donosi rast govora mržnje, pogađa najranjivije grupe i stvara rizik nesrazmjernih sigurnosnih odgovora koji slabe odgovor zdravstvenih službi”.

On je upozorio da uz “jačanje etnonacionalizma, populizma, autoritarizma i potiskivanje ljudskih prava u nekim zemljama, aktuelna kriza može pružiti opravdanje za usvajanje represivnih mjera i ostvarivanje ciljeva nevezanih za pandemiju”.

Guterres nije pomenuo nijednu zemlju niti stranku, ali je naglasio da “vlade moraju biti transparentne, savjesne i odgovorne” i da su novinarske slobode, organizacije građanskog društva, privatni sektor i “građanski prostor” od suštinskog značaja.

Istaknuo je da sve vanredne mjere – uključujući vanredno stanje – moraju biti “legalne, srazmjerne, neophodne i nediskriminatorne, moraju imati konkretan fokus i trajanje i najmanje agresivan pristup eventualnoj zaštiti javnog zdravstva”.

Guterres je objavio izvještaj o tome kako se ljudska prava moraju tretirati u odgovoru na COVID-19 i ekonomskom oporavku.

Poruka je jasna: Ljudi i njihova prava moraju biti na čelu i u središtu svih napora u borbi protiv pandemije, zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi AP.

(Fena)