Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Gul: EU je jadna, Republika Kipar je pola zemlje

452views

Predsjednik Turske Abdulah Gul  je izrazio žaljenje što će iduće godine Republika Kipar, koju je nazvao “polovinom zemlje”, preuzeti šestomjesečnu funkciju predsjedavajućeg EU.

“To će biti polovina predsjedništva koja će voditi jadnu Uniju. To sam rekao evropskim liderima”, istakao je šef turske države Gul, prenio je istanbulski list “Akšam”, javile su agencije

Predsjednik Gul je istakao da će EU izgubiti kredibilitet, kada sredinom iduće godine Republika Kipar preuzme šestomjesečnu funkciju predsjedavajućeg EU. Ankara ne priznaje vladu u Nikoziji, iako, je ona priznata i u Briselu i u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U vladi u Ankari su ranije rekli da će “zamrznuti” odnose sa Evropskom unijom ako Republika Kipar preuzme tu funkciju.

Turska je stekla status kandidata za ulazak u EU 1999. godine, a pristupne pregovore je počela 2005. Približavanje Briselu nije mnogo odmaklo od početka upravo i zato što Ankara ne priznaje Republiku Kipar, zemlju koja je 2004. godine primljena u članstvo EU.

Kipar je podijeljen 1974. godine poslije turske vojne intervencije i tamošnji Turci su proglasili nezavisnu državu koju je dosad priznala samo vlada u Ankari.  U međuvremenu su pokrenuti pregovori o ponovnom ujedinjenju ostrva, koji se vode pod pokroviteljstvom  Ujedinjenih nacija, ali zasad bez vidljivijih rezultata.

Turska se zalaže da se ubrzaju pregovori između dvije zajednice na Kipru -turske i grčke – kako bi se našlo sveobuhvatno i prihvatljivo riješenje prije nego što Nikozija preuzme funkciju predsjedavajućeg EU 1. jula iduće godine.

(Tanjug)