Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Guantanamo je prije 11 godina primio prve zatvorenike

355views

Na jučerašnji dan prije 11 godina prvi zatvorenici prebačeni su u američki vojni zatvor Guantanamo, što su brojnim osudama obilježile organizacije za zaštitu ljudskih prava.

“Američke tvrdnje da su prvaci u poštovanju ljudskih prava ne mogu opstati zbog zatvorenika u Guantanamu, vojnih tribunala ili usljed odsustva odgovornosti za zlostavljanja koje su vršili američki vojnici, uključujući zločine prema međunarodnom zakonu za torturu i prisilne otmice”, smatra zvaničnik organizacije “Amnesty International” Rob Frir.

Bivši američki predsjednik George Bush oformio je zatvor Guantanamo koji će djelovati  izvan standarda pravde u udaljenoj bazi na Kubi.

Prema mišljenju analitičara, Guantanamo uništio je visoke moralne standarde koje su SAD imale u ratu protiv terorizma.

Troškovi održavanja Guantanama iznose 150 miliona dolara godišnje i do sada je izrečeno samo sedam presuda, iako  se u ćelijama nalazi više od 40 zatvorenika na “neodređeno vrijeme”. Ovi ljudi neće biti optuženi, usljed nedostatka dokaza, ali neće biti ni oslobođeni, pošto ih u SAD  smatraju  opasnim.

(Srna)