Rekaik

Grijeh

417pregledi
Priredio: Irfan Kasumović

Kajanje nakon počinjenog grijeha srce steže, ono peče, ono ga reže. Kuda da bježiš, kako da se očistiš?! Gdje svoju sramotu da prikriješ i da je uništiš?! čineći grijehe koji su ti u najljepšim bojama prikazani, gubiš razum i srca dio po dio. Ruka strasti te obara i padaš u najniže provalije, postaješ njen rob, koji grijesima sputan gorke suze lije.  

Pitanje povlači odgovore nove, a tvoja duša za njima traga, poput čovjeka si koji ostane i bez voljenih i bez kućnoga praga.

Iz svakog problema izlaza ima, a problem tvoj je duša neposlušna.

Kako ne griješiti kada srce nije potpuno čisto, kada je obojeno crnilom grijeha i kao ruševina potpuno pusto.

Zar ne znaš da Allah čuje vapaj tvoj u dubini mrkle noći i kada te svi napuste On je sa tobom, On ti sabur uliva i snagu daje.

Molim Te, Gospodaru, oprosti nam i strpljenja nam daruj da nas žudnja za grijehom ne savlada.

Ti tajne što leže u prsima znaš, Ti naše iskrene želje što naša srca za njima teže ostvari i Svoj oprost nama podari.

Smiluj nam se, greške ponavljati nećemo, uputi nas i da sa Tvoga puta ne skrećemo.

Gospodaru, Ti poznaješ ono što srce krije, Ti znaš šta duša želi, pomozi joj da zablista poput bisera i da postane potpuno čista.

Ka Tebi Gospodaru ruke podižemo, suze lijemo zbog nedjela počinjenih sa čežnjom za oprostom Tvojim.

Gospodaru, milost Tvoja sve obuhvata, a gledanje u Tvoje lice nagrada je najveća.

Onaj koji se iskreno pokaje kao i da griješio nije, njegovi grijesi će dobra djela postati, poput mirisnog cvijeća koje ogoljele proplanke prekrije.

čovječe, zar ne vidiš svjetlo upute koje je obasjalo srca vjernika, neka prodre u dubine srca tvoga i neka zablista kao suze pokajnika.

O čovječe, uzdigni se vjerom u Allaha iz niskosti ovog svijeta, kreni putem sreće i uspjeha, neka u tvom srcu najljepše cvijeće procvjeta.

Zakoračaj stazom upute nakon što se tvoja noga umorila od puteva zablude, i neka tvoje pokajanje od grijeha iskreno radi Allaha učinjeno bude.

Prvi put objavljeno: subota, 13 Prosinac 2008 19:00