Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Gradonačelnica u Njemačkoj otpustila Palestinku zbog marame

506views

Gradonačelnica njemačkog grada Luckenwaldea prvi dan je otpustila Palestinku koja je dobila pripravnički posao u sklopu projekta pomoći izbjeglicama, zato što je odbila da skine maramu.

Ovoj 48-godišnjoj ženi prvi dan na poslu je rečeno da skine maramu jer time “izražava vjerska gledišta”, zbog čega će narušiti neutralne principe u javnoj službi, rekla je gradonačelnica Elisabeth Herzog-von der Heide.

Palestinka je odbila da skine maramu u prisustvu muškaraca, rekavši da bi to bilo protiv njenih religijskih uvjerenja.

‘Nema pravne osnove za otkaz’

Sven Petke iz stranke CDU njemačke premijerke Angele Merkel kritizirao je ovaj potez i rekao da ne postoji pravna osnovna za odluku da se pripravnica otpusti.

Dodao je da je “Ustavni sud Njemačke odlučio da lična uvjerenja i njihova povezanost sa oblačenjem ne bi trebala biti nepoželjna”.

Članovi ekstremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je poznata po svojim stavovima protiv muslimana u Njemačkoj, pozdravila je odluku da se ženi uruči otkaz.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere također rekao da je za zabranu nošenja marama u javnom sektoru, uključujući škole i civilne službe.

(Agencije)