Vijestiiiiii

Građani Jemena proslavljaju “odlazak” Saleha

222views

Protivnici režima jemenskog predsjednika Alija Abdalaha Saleha proslavljaju danas njegov “odlazak” u Saudijsku Arabiju na liječenje pošto je u petak ranjen, ali izvjesne nedoumice i dalje postoje oko toga ko će biti na vlasti.

Dan pošto je Saleh prebačen u Rijad zbog opekotina i povreda zadobijenih u bombaškom napadu na predsjedničku palatu, “mladi revolucije” počeli su da slave u Sani i Taezu, kako smatraju, “pad režima”.

Više hiljada mladih okupljenih u blizini Univerziteta u Sani uzvikivalo je “Danas je rođen novi Jemen” i “Gotovo je, režim je pao”.

U Taezu, drugom gradu gdje su se održavali najmasovniji protesti, demonstranti su se okupili u centru grada uzvikujući “Sloboda, sloboda, Ali je pobjegao”.

Saleh, koji je na vlasti 33 godine, napustio je juče zemlju s većinom članova porodice, a iz Rijada je saopšteno da je on to učinio na prijedlog ljekara poslatih iz Saudijske Arabije da ga pregledaju.

Potpredsjednik zemlje Abdel Rabo Mansur Hadi, koji prema ustavu treba da preuzme upravljanje zemljom u odsustvu šefa države, razgovarao je danas s ambasadorom SAD u Sani Džeraldom Fejerstajnom o situaciji u Jemenu poslije ranjavanja predsjednika Saleha.

Kako je prenijela državna agencija Saba, Hadi je zvanično preuzeo upravljanje državom.(RSE)