Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Google izbrisao Palestinu s mape, pokrenuta akcija za vraćanje imena

698views

Hiljade osoba potpisalo je online peticiju upućenu Googleu da na svoju mapu Bliskog istoka vrati naziv Palestina koji je nedavno uklonio i na čijem mjestu danas stoji samo Izrael.
Lokalni novinari potez Googlea vide kao loš pokušaj falsificiranja historije i geografije. Više od 150.000 potpisnika od američke kompanije zahtijeva da se ne povinuje “politici izraelske vlade”, a pokretač akcije Zak Martin kazao je kako je uklanjanje naziva “Palestina” izuzetna uvreda za Palestince.

“Ovo je dio kampanje Izraela da uspostavi svoje ime nauštrb Palestine koju želi izbrisati jednom i zauvijek”, stoji u saopćenju kojeg prenosi Middle East Monitor.

Google je ime Palestine uklonio 25. jula, a na njenom mjestu stoji samo ime države Izrael, uključujući i okupiranu teritoriju Palestine. Iako je Palestina samo djelimično priznata država, ona je svakako država posmatrač pri generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pored peticije, Palestinci i druge osobe širom svijeta apeluju na bojkot Googlea i njegovih servisa.

(Klix.ba)