Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Godišnje dvadesetak izraelskih jevreja primi islam

284views

Izraelski list Yediot Aharonot newspaper objavio je ovih dana rezultate istraživanja o primanju islama među jevrejima u Izraelu. Prema istraživanju koje je uradio profesor Yitzhak Ritter godišnje u Izraelu na islam pređe oko dvadesetak jevreja. Prema ovom istraživanju islam do jevreja dolazi putem satelitskih televizijskih kanala i interneta.

Zanimljivo je i to što u Izraelu postoje udruženja koja vode aktivnosti prema jevrejima koji su prihvatili islam. Udruženja kao što je “Yad not Haim” vrše mnoge aktivnosti na primoravanju jevreja muslimana da napuste islam. Oni to pravdaju pod tezom da na taj način pokušavaju spasiti život jevrejima.

Najpoznatiji daija jevrej u Izraelu je Yusuf al-Khattab, odnosno  Joseph Cohen. Za njegovu islamsku davu prema jevrejima profeosr Yitzhak Ritter kaže: “U zadnjih 30 godina nisam vidio nekoga da ovako poziva jevreje u islam u zemlji Izrael“.

(SAFF)