Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Društvo i politika

Godišnjak islamofobije

776views
Priredio: Ismail Ibrahim
Godina koja je na izmaku za nas Bošnjake muslimane ostat će upamćena po neviđenoj medijskoj i svakoj drugoj vrsti ofanzive protiv islama i ostalih muslimanskih vrijednosti. Sada kada na kraju godine sumiramo rezultate te kampanje, možemo slobodno konstatirati da će 2009. godina ostati upamćena kao godina u kojoj se dogodilo najviše direktnih slučajeva vrijeđanja islama i muslimana u odnosu na sve protekle godine nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu. U ovoj godini najviše je napadana Islamska zajednica Bosne i Hercegovine te reis dr. Mustafa ef. Cerić. Nažalost, spomenuta islamofobična ofanziva imala je i pogubne posljedice jer su mostarski kriminalci, inspirirani medijskim huškanjem, ubili rahmetli Magdija Dizdarevića. U ovom tekstu donosimo izbor najočitijih primjera vrijeđanja islama i muslimana, kao i druge primjere koji su imali negativnu intenciju prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini
 
Kardinalni Vinko Puljić
Ova godina počela je već ustaljenom medijskom kampanjom protiv reisa Mustafe ef. Cerića, a zbog najavljenog početka izgradnje administrativnog centra Rijaseta IZ u BiH u Sarajevu. U ovu kampanju direktno se uključio i vrhbosanski nadbiskup  Vinko Puljić, koji je sebi dozvolio da bude ”zloupotrijebljen” od strane urednika emisije ”60 minuta”. Podsjećanja radi, nadbiskup Puljić je u navedenoj emisiji, kako je napisao Senad Avdić, iscipelario reisa Cerića ističući da reis Cerić nije govori istinu kada mu je putem jedne lokalne televizije čestitao na rezidenciji od 5.000 kvadrata. Naravno, Bakir Hadžiomerović je ove Puljićeve riječi iskoristio da otvoreno kaže da je reis Cerić obični lažov. Osim ovog slučaja, Vinko Puljić je bio aktivni sudionik u kreiranju jedne druge neistine i uvrede na račun sarajevskih muslimana. Gostujući u višednevnoj posjeti SAD-u i to kao gost na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu gdje je održao predavanje o temi “Međureligijski dijalog i suživot u poslijeratnom Sarajevu”, Vinko Puljić je u  svom predavanju iznio niz optužbi na račun, kako je to rekao, muslimana iz Sarajeva koje on ne poznaje od djetinjstva. ”Postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni iz BiH, taj utjecaj postoji. Puno ih ne poznajem, ali znam da ih zovu vehabije. Nisu oni muslimani koje znam iz svog djetinjstva. O tome vrlo rijetko govorim, jer brzo dobijem prijeteća pisma”, rekao je kardinal Puljić.
 
Atentat ”Nezavisnih novina” na muftiju Čamdžića
Banjalučke ”Nezavisne novine” su početkom godine objavile opasne optužbe na račun muftije Edhema Čamdžića. ”Svjedok koji zbog straha za sopstveni život ne želi da mu se otkrije identitet, ispričao je Nezavisnim da je 10. septembra 1995. godine pred Čamdžića dovedeno osam ili devet vojnika Vojske RS”, kaže svjedok opisujući da su bili postrojeni, da su na sebi nosili sivomaslinaste uniforme, da su bili razoružani te da im ruke nisu bile svezane. Tvrdi da je Čamdžić tada izveo iz stroja najmlađeg vojnika i natjerao ga da klanja. “Nedugo zatim mu je iz neposredne blizine pucao u glavu”, kazao je svjedok dodajući da iz sjećanja ne može da izbriše mrtvi pogled mladog vojnika koji leži na zemlji. Tek kasnije je saznao da je to ustvari bio Ranko Bundalo iz Banje Luke. Prema njegovim riječima, među preostalim zarobljenim vojnicima u tom je trenutku zavladao strah, ali samo nakon nekoliko trenutaka Čamdžić ih je sve pokosio rafalom iz automatske puške. Prema procjeni svjedoka, nijedan od ubijenih boraca Vojske RS nije imao više od 30 godina. Saff je pisao o ovoj temi i dokazao da su ”Nezavisne novine” planski objavile navedene laži čime su mučki pokušali ubiti muftiju Čamdžića.
 
Kriminalci i hulje
S obzirom da kolega Fatmir Alispahić u svojoj kolumni detaljno svodi godišnje račune o tome kako je reis Mustafa ef. Cerić bio izložen sramnoj medijskoj kampanji, na ovom mjestu navodimo samo nekoliko nevjerovatnih stvari kojima su se kreatori medijske kampanje koristili protiv reisa Cerića. Bakir Hadžiomerović je u svoju emisiju doveo poznatog sarajevskog kriminalca Almira Pašića Faću kojem je dao prostor da na najgori način govori o reisu Ceriću. Evo šta je rekao Faćo: “Oni kude ovaj sistem, izmišljaju nekakvu islamofobiju. Ja ću dokazati narodu da je Tito bio veći musliman nego reis Cerić. On nekakav poglavar! Pogledajte mu lice, ne liči na poglavara, nema tu ničega što bi trebalo da ima vjernik. On je klasični kriminalac, koji hoće sa Bakirom Izetbegovićem da ovdje stvori feudalnu državu, da nas prestraše, da stvore državu u kojoj vladaju samo dvije familije.”
Senad Avdić, urednik lista ”Slobodna Bosna”, ovako piše o našem reisu: ”Na vanrednoj press-konferenciji povodom presude hodži iz Gluhe Bukovice osuđenom za pedofiliju, reis Mustafa efendija Cerić najavio je da će vrlo skoro nesretnu djevojčicu – žrtvu pedofilije osobno ispipati. Pardon, ispitati.”  
 
Sarajevski karikaturista Mirza Ibrahimpašić
U općem islamofobičnom ludilu koje je vladalo 2009. godine pojedini sarajevski novinari sebi su dali kreativnog oduška utrkujući se ko će biti najkreativniji u vrijeđanju islamskih vrijednosti. Jedan od onih koji su prednjačili u tom poslu je sarajevski karikaturista Mirza Ibrahimpašić čije je veoma uvredljive karikature objavilo sarajevsko ”Oslobođenje”. Naime, u ”Oslobođenju” od 13. februara 2009. godine, na strani 2 i 3, protegla se vijest u karikaturi Mirze Ibrahimpašića kojom svoje mišljenje izražava u slici. Na jednoj od spomenutih karikatura vide se mala djeca koja pod rukom nose knjige na kojima piše ”Kujan” umjesto Kur’an. Ovakav način ismijavanja sa Allahovom Knjigom još nije zabilježen u našoj zemlji.
 
Gluha Bukovica
Sudski proces u slučaju travničkog imama Rešada Omerhodžića je posebna priča. Vjerujemo da nema potrebe posebno navoditi sve bljuvotine koje su izrečene na račun islama i muslimana kroz zloupotrebu ovog slučaja. Skoro da nema nijednog ateističkog uha a da po ovom pitanju nije iz sebe izbacilo sav svoj otrov i mržnju prema islamu i muslimanima, a naročito prema reisu Mustafi ef. Ceriću. Toliko se propitivala vjera Bošnjaka iz Gluhe Bukovice da je čak i Gojko Berić, ugledni kolumnista lista ”Oslobođenje”, sebi dao za pravo da kao nemusliman kaže da su muslimani iz Gluhe Bukovice vjerski zatucani. Ovaj slučaj je iskorišten od strane uredništva Federalne televizije da mjesecima vodi sramnu kampanju protiv Islamske zajednice u BiH, a posebno protiv institucije imama (”Vratimo se bludu i HODŽAMA BLUDNICIMA koje reis Mustafa Cerić štiti na svaki mogući način”, emisija ”60 minuta”). Na kraju su spomenuti medijski zlotvori za javnu eksploataciju usvojili zaključak po kojem je ”reis Cerić zaštitnik bludnika”, ”reis Cerić na strani SILEDŽIJA” (a zar ih je više?), ”I NIJE GA STID!”, ”branitelj bludnika i pedofila”, ”agent UDBE, pod kodnim imenom Car”.
 
Goran Manuaga, Mladićev vojnik
Jedan od islamofobičnijih događaja ove godine zbio se u Republici Srpskoj kada je bivši vojnik Ratka Mladića, novinar ”Glasa Srpske”, Goran Manuaga objavio seriju lažnih dokumenata i informacija da se Bošnjaci iz Prnjavora naoružavaju. ”Naoružavanje pripadnika vehabijskog pokreta i bošnjačkog stanovništva na prostoru Republike Srpske, kao i prikupljanje novca za njihovo djelovanje, ubrzano je u posljednje tri godine, piše banjalučki ”Glas Srpske” pozivajući se na nekakve dokumente za koje ne navode izvor. Kasnije se pokazalo da u ovoj kampanji ima umiješane prste i Dževad Galijašević kojeg su prnjavorski Bošnjaci otvoreno optužili za ovu aferu. Naravno, na kraju se dokazalo da je sve bilo čista laž.
 
Vešovićeve kratke pričice za psovanje muslimana
Već rasplamsana antiislamska atmosfera bila je razlog što se književnik Marko Vešović osokolio i u Parlamentu Federacije BiH izrekao veoma teške i nedopustive optužbe na račun muslimana. Marko Vešović je citirajući narodnu priču o slijepcu-prosjaku i hadžiji, te povezujući Nedžada Brankovića, bivšeg premijera Vlade FBiH, sa ovom pričom, ostavio poruku da su hadžije lopovi. Na ovakav govor Vešovića oštro su reagirali poslanici SDA.  Irfan Ajanović je  Vešovića čak nazvao “đubretom”, naređujući mu da prestane!
 
Najgluplja potvora godine
Ubjedljivo najgluplji način iznošenja laži na račun muslimana učinio je banjalučki list ”Fokus”. Autor tog najglupljeg teksta je novinar banjalučkog lista ”Fokus”, D. Majstorović. ”Selo Sjenina, na samoj granici dobojske i gračaničke opštine, jedno je od važnijih uporišta vehabija u BiH. Naime, konvoji puni oružja do ovog sela stižu s područja Gračanice, mostom preko rijeke Bosne. ‘Fokusov’ izvor otkriva scenarijum prebacivanja oružja: mostom prvo prođe automobil, u kojem nema oružja. Oni koji su u tom automobilu imaju zadatak da izvide teren, odnosno da provjere ima li s druge strane mosta policije ili neželjenih posmatrača. Kada to urade, vrate se preko mosta i daju znak za prolaz. U akcije, navodi naš izvor, ne nose mobilne telefone, a sva komunikacija obavlja se rukama, pogledima, nekim drugim znakovima. Isto tako, poslovi se ne dogovaraju telefonom, već isključivo elektronskom poštom.”  Svaki komentar na ovo je suvišan.
 
Tuzlanska grupa ”Bogamber” – Islamofobija na bosanski način
Šta znači kad islamofobija uhvati maha najbolji su primjer rokeri iz Tuzle, odnosno tuzlanska rok grupa ”Bogamber” koja je ove godine izdala novi album sa uvredljivim sadržajem na račun islama i muslimana. ”Album se zove ‘Duga brada, kratke nogavice…’ i izašao je u aprilu. Razlog objavljivanja spomenutog albuma sami objašnjavaju: ”S obzirom da smo dobili ozbiljne konkurente u urednicima ’60 minuta’, naporno radimo kako bismo u najboljem svjetlu ocrnili vjeru i preuzeli ponovo tron svetogrdnika koji nam po prirodnom pravu i pripada.”
 
Krmetina i alkohol
Otvaranje BBI centra u Sarajevu i pravila poslovanja ovog centra bili su povod sarajevskim ateistima da se još jednom obračunaju sa islamom i muslimanima u BiH. Zbog zabrane točenja alkohola i prodaje svinjskih proizvoda, BBI je doživio pravu medijsku ofanzivu. Sarajevsko ”Oslobođenje” objavilo je tekst u kojem je konzumaciju krmetine navelo kao mjeru antifašističkog opredjeljenja. ”Ko ne jede krmetinu, ne može biti antifašista, i tačka! A pošto ‘Sarajke i Sarajlije koji nisu muslimani’ jedu krmetinu, sto posto, podrazumijeva se da su antifašisti. Fašisti, dakle, mogu biti samo muslimani, pošto oni ne jedu krmetinu. Kad bismo analogijama produbili ovu stupidariju urednice s-h Oslobođenja Vildane S., došli bismo do zaključka da su svi Jevreji u Hitlerovoj Njemačkoj bili fašisti, pošto nisu jeli krmetinu. Hitler je, bezbeli, kao i Sead Fetahagić, havljao čvarke, i samim tim bio partizan”, stoji u komentaru  Fatmira Alispahića objavljenom u jednom od brojeva Saffa. Senad Avdić, urednik lista ”Slobodna Bosna”, o svemu je napisao sljedeće: ”Izetbegovićeva mladomuslimanska grupa potpuno je opravdano osuđena ’83. – čim su preuzeli vlast, otpočeli su projekat islamske BiH čiji je spomenik BBI Centar.”
 
Sad sam s mevluda
Bakir Hadžiomerović je sa saradnicima  u jednom privatnom objektu u Sarajevu  proslavio rezultate borbe koju vodi protiv reisa Mustafe ef. Cerića i Islamske zajednice u BiH. Događaj noći bio je kada je Hadžiomerović uzeo gitaru i i zapjevao pjesmu ”Sad sam s mevluda”. Na taktove ove pjesme skočili su svi na noge, a u nekontroliranom skakanju najviše su se dokazali Avdo Avdić, Damir Kaletović, Duška Jurišić, Sanjin Bećiragić i drugi. Inače, pjesmu koju je pjevao Bakir Hadžiomerović i njegovo veselo društvo snimila je grupa ”Dvadesetorica” koji su poznati po pjesmama kao što je ”Drugar Ibrahim, prva brada do vrata, ima sina od 4,5 i tjera ga da klanja, u tržnom je centru opasan s dvije bombe, ima četiri žene”. A sada slijedi tekst pjesme ”Sad sam s mevluda”:
”SAD SAM S MEVLUDA
NE ZNAM ŠTO HOĆU
SAD SAM S MEVLUDA
NE DAMO HODŽU
U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU
IMA SELO
GLUHA BUKOVICA
U TOM DŽEMATU KAŽU
DA JE GLAVNI IMAM
HODŽA SA DVA LICA
NE GOVORI NIŠTA VIŠE
NE PRIČAJ MI ĆAFIRSKE PRIČE
NE ZNAM ŠTO BIH NE ZNAM GDJE SAM
OPASNA SAM
SAD SAM BIJESNA
SAD SAM S MEVLUDA
NE ZNAM ŠTO HOĆU
SAD SAM S MEVLUDA
NE DAMO HODŽU.”
 
Magdijeva krv na rukama bh. islamofoba
Kao što smo u uvodu ovog teksta rekli, najgori mogući ishod bjesomučnog širenja islamofobije u Bosni i Hercegovini je ubistvo rahmetli Magdija Dizdarevića. Magdijeve ubice i njihovi medijski indoktrinatori nisu se zadovoljili samo njegovim ubistvom, već su otišli korak dalje. Za sve su okrivili vehabije ”koji su napali mladiće koji su mirno sjedili u obližnjem kafiću”.

I Valentin Inzko stao u stroj islamofobizma
Aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko u intervjuu za katolički časopis ”Svjetlo riječi”, između ostalog, rekao je: ”Mislim da je Karadžić bio najveći prijatelj islama, on je najviše učinio da se ovdje širi radikalni islam. Da nije bile te agresije, mnogi muslimani bi ostali u svojoj tradiciji. Mislim da treba još neko vrijeme. Nedavno sam bio na Baščaršiji i vidio kako jedna fina djevojka jednog zaista pravog vjernika, koji ne propušta nijedno klanjanje, nije imala maramu. Rekla je: Ja sam muslimanka i vjerujem u Allaha, ali to je u meni, a ne u marami. Kao što neki kažu za alkohol: loše stvari izlaze iz usta, a ne u usta. Ima različitih ljudi koji su vjernici, ali taj bosanski islam za mene je sasvim prihvatljiv i sekularan.” Još nijedan visoki predstavnik nije pokazao ovakav odnos prema islamu i muslimanima u BiH.  

 
Ombudsmeni protiv islamskih prava
Islamofobičnoj karavani priključili su se i ombudsmeni Federacije BiH koji su u svom godišnjem izvještaju o radu i stanju ljudskih prava u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2008. i prvu polovinu 2009. godine vrh Islamske zajednice označili kao ”radikalan, klerikalan te da isti vrše pritisak na medije”. Muftijsko vijeće Islamske zajednice odlučno je odbilo takve optužbe: ”Kvalifikacije o Islamskoj zajednici su donesene a da nikada nije zatraženo bilo kakvo izjašnjavanje legitimnih predstavnika Islamske zajednice, čime je prekršen član 19. Pravila postupka ombudsmena prema kojem: “…ako ombudsmeni Federacije, na osnovu navoda u žalbi i priložene dokumentacije, ocijene da žalba ukazuje na moguće kršenje prava žalioca, pokrenut će postupak istraživanja pribavljanjem potrebne dokumentacije, traženje izjašnjenja odgovorne strane. Očigledno je da pravo muslimana na slobodu vjere i instrumenti za njenu zaštitu, kao što su Ustav, međunarodne konvencije i domaće zakonodavstvo, uopće nisu relevantni za instituciju ombudsmena, unatoč svim napadima i predrasudama kojima je izložena Islamska zajenica.
 
Inkriminacija šerijata
Na kraju navodimo neprimjerenu zloupotrebu termina šerijat od strane sada već bivšeg tužitelja Suda BiH, Drewa Engela. Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputilo je protestno pismo Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog upotrebe termina “šerijat” u funkciji inkriminacije i optužbe. ”Želimo ukazati na neprimjerenu i neprihvatljivu (zlo)upotrebu termina šerijat u optužnici, kao inkriminirajućeg elementa. Tužitelj (gosp. Engel) treba znati da je šerijat neodvojivi dio islama, vjerovanja i prakse muslimana. Svaki musliman primjenjuje šerijatske propise u svom svakodnevnom životu, uključujući i muslimane u Bosni i Hercegovini. Vjerovanje, obredi i moral također su sastavni dijelovi šerijata. Šerijatsko pravo se predaje na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i svim medresama u Bosni i Hercegovini i svijetu. Šerijat je dio pravnog sistema većine muslimanskih država. Zašto bi želja za primjenom šerijata bila inkriminirajuća”, navodi se u pismu Vijeća za fetve.
 
Saff br. 258


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865