Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Genocidna tvorevina proslavlja Dan RS

562views

Manji bh. entitet danas slavi Dan RS, odnosno 20 godina postojanja. Zvaničnici iz Banje Luke različito su pokazali da 9. januar posmatraju skoro kao državni praznik.

Žrtve agresije na BiH i politike koju je, uz ostale dokazane zločince, provodio i prvi predsjednik RS Radovan Karadžić, ogorčene su zbog činjenice da RS danas proslavlja upravo tvorevinu nastalu na krvi Bošnjaka i drugih koji nisu nosili srpska imena.

Zatečeno stanje

Današnju realnost BiH, međutim, ustanovio je Dejtonski sporazum.

Pravni ekspert Sead Hodžić u izjavi za “Avaz” podsjeća na član 1. Ustava BiH, u kojem se navodi: “Republika BiH nastavlja svoje legalno postojanja pod zvaničnim imenom BiH kao država po međunarodnom pravu sastavljena od dva entiteta – FBiH i RS.”

– RS je entitet s nadležnostima utvrđenim Ustavom BiH, isto kao i Federacija BiH. Ona nema međunarodnopravni subjektivitet i ne može biti predstavljena u univerzalnim međunarodnim i regionalnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije ili Vijeće Evrope. Zatečeno stanje je takvo kakvo jeste i ono je Ustavom BiH konstitucionalizirano. To je činjenica, ali RS nije izvorno nastala, nego je ovaj entitet, baš kao i FBiH, nastala iz Republike BiH. Oba eniteta su proizvod BiH, a ne obrnuto – elaborira Hodžić.

Međunarodni sud u Hagu donio je više od 70 presuda protiv zločinaca koji su tokom agresije na BiH predvodili i počinili pokolje nad Bošnjacima i Hrvatima na prostoru današnje RS.

Momir Nikolić osuđen je na 20 godina, Dragan Obrenović na 17, dok je Radislav Krstić prvo dobio 46, a potom 35 godina zatvora. Osim po zvjerstvima nad bošnjačkim stanovništvom u istočnoj Bosni, Krstić će ostati upamćen i kao prvi Evropljanin koji je nakon nirnberškog procesa osuđen za genocid.

Krvnik Ratko Mladić zajedno s Karadžićem i dalje u Sheveningenu čeka izricanje presude.

Uprkos haškim presudama, genocidna politika, zacrtana 9. januara 1992. godine u deklaraciji skupštine srpskog naroda BiH, danas se u manjem bh. entitetu slavi.

– Rat u BiH nije počeo ubistvom srpskog svata, već 9. januara, formiranjem skupštine srpskog naroda koja je sa svojih šest ciljeva praktično najavila rat svima drugima na teritoriji koju su zacrtali kao svoju. Tog 9. januara presudilo se svim Bošnjacima – kaže Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

On napominje da političke strukture iz RS svim silama jedan entitet žele učiniti državom i da je vrijeme da narod BiH shvati hoće li mijenjati postojeće stanje.

– Ono što je nastalo na najvećim zločinima, i maltene je u pelenama, ne može egzistirati na prostoru BiH – smatra Tahirović.

Bakira Hasečić iz Udruženja “Žena-žrtva rata” ističe kako je sramotno da se u jednom dijelu BiH 9. januar pompezno slavi i pozdravlja najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

– Manji bh. entitet najveća je grobnica na zemaljskoj kugli, koja je posijana bošnjačkim kostima i natopljena krvlju naših najrođenijih, našom patnjom i mukom. Kako se može slaviti katil koji ubije ženu u 9. mjesecu trudnoće, kojoj i mrtvoj dijete igra u stomaku – pita se Hasečić.

Nema katarze

Istog je mišljenja i Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH, koji kaže da u RS ne postoji općina u kojoj nema masovnih grobnica u kojima su ubijani Bošnjaci, Hrvati i Romi.

– To su pokazale i presude Međunarodnog suda u Hagu, ali i domaći, pa čak i okružni sudovi u BiH. Potezi koje vlasti u Banjoj Luci i Beogradu i dalje povlače i poslije svih tih presuda ukazuju da tu nema katarze niti osvještavanja. Žrtvama se i ovim datumom gura prst u oko. Međutim, optimista sam da će u svijetu prevladati stav da se ovakvo ponašanje sankcioniše. Kako? Teško je predvidjeti, sve su opcije otvorene – naglašava Mašović.

Lavić: Obilježavati 9. januar kao dan sjećanja na genocid!

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Senadin Lavić za “Dnevni avaz” podsjeća na ranije inicijative da se 9. januar obilježava kao dan sjećanja na genocid u BiH.

– Institucije države trebaju slobodno i bez straha reći šta se desilo i tako obilježavati ovaj datum. Šta rade Bošnjaci koji su u vlasti? To je njihov zadatak. Na ovaj datum prije 20 godina počelo je stvaranje genocidne tvorevine na tlu BiH. To je datum koji dezavuira RS i treba ga vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je prikazano ko je napravio genocid. Tom presudom delegitimirana je RS kao genocidna tvorevina – potcrtao je Lavić.

On je mišljenja da obilježavanjem ovog datuma RS ne odustaje od državotvornih namjera.

– Oni su krenuli u rat da genocidom naprave državu. Sjećate se kada je Ratko Mladić rekao: “Mi moramo napraviti genocid da bismo napravili državu.” Oni su znali od početka šta će uraditi, i danas ozbiljno rade na uništenju BiH. Oni koji u to sumnjaju su naivni – govori Lavić.

Stenogrami iz maja 1992.: Mladić o planovima uništavanja

“Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.”

Ovu je rečenicu krvnik Ratko Mladić izgovorio na Skupštini RS u maju 1992. godine. Zabilježena je u stenogramima. Iako je tada govorio da je plan Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića genocid u BiH, Mladić ga je kasnije i počinio.

RIJEČ POLITIČARA

Adnan Bašić, poslanik SBB BiH u PSBiH: Uzeti dejtonski datum

– Kao borac Armije RBiH, ostao sam bez očiju boreći se protiv ljudi koji su stvarali entitet RS, nastao na najstrašnijem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Potpuno bi drugačije bilo da su sadašnje vlasti RS prihvatile dejtonski datum 21. novembar 1995., jer je, faktički, on u Ustav BiH verificirao i RS. Ovako, vrijeđaju svakog patriotu koji voli ovu zemlju kakva god da je ona.

Krunoslav Vrdoljak, član GO SDP-a: Narod gubi osjećaj

– Obilježavanje tog datuma forsiraju isključivo političke elite, dok kod običnog naroda osjećaj prema 9. januaru 1992. sve više jenjava. Mislim da neće trebati proći dugo vremena da i u RS prestanu s ovakvim provokacijama. Ja imam apsolutno negativan odnos prema tom datumu, a smatram da bi takav odnos trebali imati i građani RS.

Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990: BiH kao filozofija

– RS doživljavam kao entitet koji je sastavni dio BiH. Respektiram pravo svakog od naroda da unutar BiH dobije optimalan izraz rješenja vlastitih nacionalnih interesa, koji nisu u konfrontaciji sa zajedničkim, a to je BiH kao filozofija i kao ideja. Isto tako, očekujem da pripadnici drugih naroda ne budu ovisni o dinamici i realizaciji isključivo RS, nego da se otvori prostor za dijalog o nacionalnim i svakim drugim pitanjima.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a: Srpska kategorija

– Za mene je 9. januar historijski datum. Ovim datumom verificiralo se postojanje RS kao dio srpske kategorije. To je nešto što je realnost BiH. RS danas više nema političkih izazova. Na nju više nema nekih većih političkih pritisaka. Nadam se da obilježavanje ovog datuma predsjednik RS Milorad Dodik neće iskoristiti kao ličnu promociju, nego kao promociju Republike.

Miro Lazović, čelnik SDU i član Skupštine RBiH: Guranje u izolaciju

– Sadašnje vlasti RS napravile su veliku grešku prihvatajući 9. januar za godišnjicu RS, jer su time prihvatili i naslijeđe Karadžića, Mladića i Krajišnika. Slavlje koje se stvara ovih dana nastavak je pogrešne politike Milorada Dodika i tamošnjih vlasti da od RS naprave zasebnu teritoriju. Njome se srpski narod izolira i dovodi u težak položaj, jer BiH pripada srpskom kao i bošnjačkom i hrvatskom narodu. 

Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI-ja: Priznaju sva zla

– Strukture u manjem bh. entitetu, obilježavajući 9. januar kao dan RS, nesvjesno priznaju genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat djelovanja te tvorevine. To je nesvjesno priznavanja svih zala počinjenih od 1992. do 1995. Insistiranje na obilježavanju ovog datuma iz 1992. direktno znači podržavanja jedne politike koja je dovela do agresije i genocida – rekao je Mulabegović.

Ante Domić, član Predsjedništva HDZ-a BiH: Naša realnost

– Svako od naroda u BiH ima svoj odnos prema 9. januaru 1992. Godine i to je naša realnost. Teško je to sada analizirati nakon 20 godina. Tada je to bilo drugačije ozračje. BiH je danas dvoentitetska država i sastoji se od FBiH i RS. Ja mislim da RS treba gledati samo u tom kontekstu – stav je člana Predsjedništva HDZ-a BiH Ante Domića.

(Avaz)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865