Vijesti

General Assadi: Narednih dana vojska će proglasiti pobjedu u Mosulu

621views

Irak će proglasiti pobjedu u osmomjesečnoj bici za preotimanje drugog po veličini grada Mosula od ISIL-ovaca “u narednih nekoliko dana”, izjavio je u petak visoki irački komandant.
“U narednih nekoliko dana proglasit ćemo konačnu pobjedu nad Daeshom”, izjavio je general pukovnik Abdulghani al-Assadi za AFP u Mosulu, koristeći arapski akronim za grupu Islamska država.

Iračke snage pokrenule su veliku bitku za Mosul 17. oktobra prošle godine, napredujući prema gradu i osvajajući njegovu istočnu stranu prije nego što su krenule ka manjoj ali gušće naseljenoj zapadnoj strani.

Islamska država sada je suzbijena na mali dio Starog grada u Mosulu, ali njegove uske ulice i prisustvo civila čine vojnu operaciju još osjetljivijom.

General Assadi je procijenio da je između 200 i 300 boraca tzv. Islamske države ostalo u gradu, od kojih su većina stranci.

Bitka je izazvala teške civilne žrtve, ostavljajući na stotine poginulih i ranjenih i raselile su još stotine hiljada ostalih.

ISIL-ovci su osvojili velike površine sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali su iračke snage podržane američkim zračnim udarima otada povratile velike dijelove teritorije koje su izgubile, prenosi AFP.

(Fena)