Vijestiiiiii

Gde su milijarde dolara za obnovu Iraka?

515views

Iračani zahtijevaju da se sazna šta se desilo sa 17 milijardi dolara namijenjenih rekonstrukciji zemlje nakon rata i sankcija.

Novac je pripadao Razvojnom fondu za Irak kojim su upravljale SAD.

Američki zvaničnici koji pokušavaju da uđu u trag tom novcu navode da iračka vlada ne sarađuje i da im do sada nije omogućila pristup bankarskim dosijeima kako bi utvrdili da li je pomenuti novac pronevjeren. Iračani, uprkos ulaganjima u obnovu, još uvijek imaju loše opremljene bolnice, malo škola i česte restrikcije struje.

Razvojni fond za Irak osnovan je poslije invazije 2003. godine, sa novcem dobijenim od prodaje iračke nafte, zamrznute imovine bivšeg lidera Sadama Huseina i sredstava preostalih od američkog programa “nafta za hranu”. Takođe, i Amerikanci su uložili milijarde dolara u projekte za obnovu Iraka.

Novac iz Razvojnog fonda je uglavnom trošen preko agencija iračke vlade što dovodi u pitanje i njihovu ulogu u upravljanju tim sredstvima.

Specijalni američki generalni inspektor za obovu Iraka objavio je dva izvještaja o upotrebi novca iz Razvojnog fonda koji su pokazali se ne zna gdje je otišlo 17 milijardi dolara. Jedino što je do sada utvrđeno je da je bilo “ogromnih neregularnosti” u trošenju pomenutog novca, što je ustanovilo vrhovno iračko revizorsko tijelo.

(Beta)