Različite teme

Gazza, početak novog perioda

454pregledi

Autor: Šejh Nebil el-Avedi      Preveo: Harmin Suljić  
 
Kada bi se ono što svakodnevno gledamo dogaðalo u nekoj od američkih ili evropskih država, šta mislite da li bi svijet prešutio? Šta mislite da li bi UN i Vijeće sigurnosti sjedili pred ovim problemom uživajući u svojoj nemoći? Ne, sigurno, ne! Ali, ovdje se prolijeva muslimanska krv, što njima ne predstavlja ama baš ništa.

Mi ne tražimo od svijeta da se pokrene i da nas spašava, nego se čudimo kako muslimani mogu prešutjeti i kako se vlade islamskih zemalja ne pomjeraju niti reaguju kako bi spasili ovaj napaćeni narod

Zar vladari muslimanskog svijeta ne vide kako se rasipaju crijeva i krv male djece? Zar oni ne osjećaju prema njima ono što mi osjećamo? Zar nemaju srca koja osjećaju bol nad ovim ranjenicima? Djeca, dojenčad, došla su na ovaj svijet i pojma nemaju meðu kojim će narodom živjeti. Ne znaju u kojem dobu će biti. U vremenu kada će krv muslimana biti najjeftinija. Nisu znali da će se roditi u vremenu bujice i to je očito, bez imalo sumnje

Kratko je vrijeme otkako su ubili Muhammeda Durretu. Bio je to dogaðaj koji je pokrenuo milione muslimana u ovom ummetu i raspalio plamičak imana u njihovim srcima. Tada su se pokazali istinski bratski osjećaji meðu muslimanima. Ali danas ginu stotine Muhammeda, bivaju ranjavani, ali… Gdje vam je istinski iman, muslimani??

Mogu slobodno ustvrditi da pojedine vlade nisu dale zeleno svjetlo okupatorima Izraela u ovom najgnusnijem zločinu, ne bi se okupator usudio učiniti ono što je učinio. Možda su se čak i dogovorili da reagiraju samo svojim blijedim osudama, ili da se sažale nad bolesnima i ranjenima!!

Danas, islamski ummet traga za istinskim, povjerljivim, jakim voðom koji će izvesti ovaj ummet iz blata u kojem se zaglibio. Da ga izbavi iz provalije poniženja i beznaða. Voða, koji će objediniti saffove muslimana. Voða, koji će uz pomoć Allaha, s.v.t., biti snažan i koji neće razmišljati o svojim ličnim koristima. Njegov vrhovni problem i briga bila bi Gazza i njena čast. Ummet traga za ovakvim voðom kako bi mu predao potpunu ovlast, kako bi mu dao prisegu na poslušnost i pokornost. Kada ummet izgubi nadu u političke voðe, onda se okrene prema iskrenom i savršenom učenjaku koji se ne boji u ime Allaha bilo čijeg ukora. To je osoba koja poznaje suštinsko stanje, osoba koja zna odmjeriti stvari i postaviti ih na njihovo odgovarajuće mjesto. Ako ga ummet pronaðe, on će biti taj koji će povratiti čast i ugled ovom ummetu. On će im povratiti mjesto vodećih. Ako se ne naðe jedan meðu učenjacima, onda to mora biti skupina učenjaka koji će biti pod jednim krovom i koji će imati osjećaj da moraju povesti islamski ummet. Gdje su ti praktični učenjaci

Ako dječiji plač, jecanje starica, vrisak djevojčica, ne pokrenu u nama ni najmanji osjećaj, niti nas taj plač podstiče da bilo šta učinimo, onda gdje je naš iman?! Ili kakva je njegova korist u našim srcima? Iman u Allaha nalaže pomoć muslimanima, dovom, imetkom, riječju, pisanjem, a onaj ko može da pomogne mudžahide u zemlji Israa, neka to učini. Onaj ko opremi borca kao da se sam borio.

Gdje su silne organizacije koje se bore za ljudska prava kada se trebaju zaštititi prava ljudi danas u Gazi? Gdje su organizacije koje se bore za prava žena, posebno one u arapskom svijetu, i to danas kada se dogaða ono što se dogaða ženama Palestine? Zašto ih danas ne čujemo? Gdje su one koje široko otvorenih usta stalno govore o pravima žena na izborima i parlamentu i službi sa muškarcima? Gdje su one koje žele da vode i upravljaju državom? Gdje su one danas kada treba zaštititi prava žena u Palestini, ili u najmanju ruku pravo na život? Ne, ni toliko, nego onoliko koliko bi imale pravo da čestito opreme svoje mrtve bebe i da ih dostojanstveno ukopaju? Ili ih se ove stvari ne tiču

Muslimanski narodi danas pate i žude za pokretom sa ciljem da se zaustavi skrnavljenje islamske časti, a ne mogu to učiniti zato što bi cionistički ciljevi time bili ugroženi. Ovaj ummet pati od nesposobnosti da se organizuje na političkom, vojnom, ekonomskom ili socijalnom planu. Ovi narodi ne smiju zaboraviti da je jedini uspjeh ili kičma svega toga vjerski podsticaj ili da je isti osnova svake izmjene ili napretka. Neka se organizacije, udruženja i klubovi pokrenu da izmijene ono osnovno što je potrebno izmijeniti, te da se ujedini riječ meðu ummetom. Neka ovo bude početak novog perioda u historiji ovog ummeta.

Allahu, mi Ti se žalimo na našu slabost, nemoć i poniženje pred ljudima. Ti si Gospodar slabih. Allahu, pomozi islam i muslimane, a ponizi širk i mušrike. Pomozi Svoje robove mudžahide na svakom mjestu na svijetu. Allahumme amin!

Prvi put objavljeno: srijeda, 19 Ožujak 2008 05:54