Vijesti

Gaza: Fotografija koja ostavlja bez riječi

GAZA CITY, GAZA - APRIL 12 : A disabled Palestinian with a crutch use slingshot to throw stones in response to Israeli forces' intervention of "Great March of Return" demonstration near Israel-Gaza border, in east of Shuja'iyya neighborhood, Gaza City on on April 12, 2019. ( Ali Jadallah - Anadolu Agency )
427pregledi

Kamenje i očaj s jedne i bojeva municija s druge strane. I tako već 13 mjeseci, tokom kojih Palestinci protestima „Marš za veliki povratak“ traže povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade Gaze koju joj uveli Izrael i Egipat.

Prema navodima Anadolije, u intervenciji izraelskih vojnika na protestima do 30. marta ove godine ubijeno je više od 230 Palestinaca, a u istom periodu, u zračnim i tenkovskim napadima na Gazu poginulo je najmanje 14 Palestinaca.

Ovog petka, žrtva je bio 15-godišnji Palestinac Mesyar Ebu Shelluf, a ranjenih je mnogo više.

Štaka i praćka
Oblaci dima, gnjev, krv i vozila hitne pomoći koja prevoze ranjene i mrtve Palestince, na čije zahtjeve izraelska vojska odgovara vatrenim oružjem, uobičajena su scena svakog petka, kada se održavaju protesti, pa tako i ovoga.

No, fotografija koju je danas objavila agencija Anadolija s poprišta protesta, jedna je od onih koje ostavljaju bez riječi, ali i govore više od njih. Na njoj je palestinski amputirac koji sa štakom u jednoj i praćki u drugoj ruci prkosi izraelskom teškom naoružanju, u stravičnoj ilustraciji očaja u pojasu Gaze.

(AJB)

X