Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Gaza: 100.000 vozila van prometa zbog krize za gorivom

501views

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva prometa Halil ez-Zeyyan je saopćio da je usljed krize nedostatka goriva u Gazi van upotrebe ostalo 100.000 vozila, od kojih je 70.000 vozila javnog prijevoza, a 30.000 privatnih automobila.

“Izraelski embargo u Gazi ugrožava nabavku goriva, a sada i Egipat s ciljem sprječavanja ilegalnog transporta zatvara sve tunele ispod granice sa Gazom. Naša vozila su ostala praznih rezervoara. Onemogućena je bilo kakva transportna komunikacija u Gazi”, tvrdi ez-Zeyyan.

Naglasivši važnost uloge tajnih tunela ispod egipatske granice za ekonomski opstanak Gaze, Zeyyan je pozvao egipatsku vladu da omogući isporuku goriva.

“Pored toga što gorivo iz Egipta oživljava ekonomiju Gaze, ono utiče i na smanjenje izraelskih nameta u oblasti transporta. Mnogi projekti su zaustavljeni nedostatkom goriva koje je ranije stizalo iz susjednog Egipta”, rekao je Zeyyan.

(AA)