Vijesti

FUZIP zabranio distribuciju Maggi supa sa lažnom deklaracijom, slijedi novčana kazna

526views

Federalna uprava za inspekcijske poslove je odmah po zaprimanju informacije o pojavi spornih proizvoda Maggi supa na tržištu u Federaciji Bosne i Hercegovine, poduzela inspekcijske aktivnosti te je uvozniku Maggi supa za Bosnu i Hercegovinu privrednom subjektu „Nestle Adriatic BH” d.o.o. Sarajevo izdala usmeni nalog o hitnoj obustavi prometa spornog proizvoda i povlačenja istog sa tržišta, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Riječ je o Maggi goveđim supama sa rezancima sa naknadno zalijepljenim deklaracijama na kojima je naznačen sadržaj koji se razlikuje od sastava na originalnoj – prelijepljenoj deklaraciji. Naime, u opisu sadržaja na nalijepljenoj deklaraciji nigdje ne stoji da je jedan od sastojaka svinjska mast nego palmino ulje, a za razliku od originalnog pakovanja gdje je na (prelijepljenoj) deklaraciji jasno istaknuto da je jedan od sastojaka svinjska mast, a što je i potvrđeno od strane proizvođača da sporni proizvod zaista sadrži svinjsku mast. Obzirom da se radi o prekršajima isticanja netačne deklaracije i obmanjivanju potrošača, pored poduzetih mjera, tržišna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršit će hitan inspekcijski nadzor, te će biti naložene kako mjere povlačenja spornih proizvoda sa tržišta, tako i mjere uništenja spornih proizvoda, te mjere novčanog sankcionisanja.

Ovim putem želimo ukazati građanima u Federaciji BiH da ukoliko primjete na tržištu u Federaciji BiH sporni proizvod – Maggi goveđu supu, odmah jave na kontakte u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tel. 033/563-360, 033/563-396, ili na e-mail: info@fuzip.gov.ba

(NAP)