Vijesti

Francuska: SAD su se isključile iz mirovnog procesa na Bliskom istoku

1.3kviews

Sjedinjene Američke Države su se same isključile iz mirovnog procesa na Bliskom istoku, izjavio je francuski šef diplomatije komentirajući odluku predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.
“Čujem kako neki govore, među njima i američki državni sekretar Rex Tillerson, da će stvari doći s vremenom, da je vrijeme za pregovore. Ali, sve do sada oni su mogli imati ulogu medijatora, ali sada su se isključili. Realnost je da su sami i izolirani u ovome”, rekao je Jean-Yves Le Drian. Tillerson boravi u Parizu na razgovorima o situaciji u Libanu i imat će susret i s francuskim domaćinom.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je najavio premještanje Ambasade SAD-a iz glavnog grada Izraela Tel Aviva u najpodjeljeniji i najsporniji grad na planeti Jerusalem.

Potez koji će za najviše šest mjeseci rezultirati gradnjom Ambasade SAD-a u zapadnom dijelu Jerusalema, već danas ima ulogu okidača domino efekta. Burne reakcije došle su iz većeg dijela Međunarodne zajednice, a one se protežu od osude do izražaja zabrinutosti poteza zvaničnog Washingtona.

(Fena)