Vijesti

Francuska: Prvi Rječnik “islamofobije”

442views

U Francuskoj je nedavno objavljen prvi rječnik na temu “islamofobije”. Rječnik sadrži riječi, fraze i izraze koje koriste francuski političari, pisci i umjetnici, a koji se odnose izravno na diskurs islamofobije. Iako izrađena u obliku rječnika, ova knjiga sistematski obrađuje riječi i fraze koje se namjerno ili nenamjerno koriste za islamofobične svrhe. Svaki unos pruža kontekst načina i vremena upotrebe tih riječi, i objašnjenje eventualnih posljedica, koje one mogu izazvati u svijesti ljudi i stavovima društva u cjelini.

Knjigu je objavio i sastavio francuski novinar i istraživač Kamel Mezity, u pokušaju da okupi sve koncepate i značenja koja su na neki način povezani sa islamofobijom. Autor želi fokusirati pažnju javnosti na ovaj aktuelni problem, koji poprima zabrinjavajuće razmjere u Francuskoj, i koji otuđuje muslimane iz francuskog društva i stvara klimu nepovjerenja i straha među pripadnicima različitih vjera i kultura. Kamel Meziti je nastavnik, istraživač i predavač.

On je generalni sekretar organizacije Islamic-Christian Group Research i jedan je od ključnih nosilaca međuvjerskog dijaloga u Francuskoj.

(saff.ba)