Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Francuska priznala naoružavanje libijskih pobunjenika

423views

Francuska je danas saopštila da je slala naoružanje libijskim civilima koji su bili pod opsadom snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju i prva je članica NATO-a koja je objavila da je naoružavala pobunjenike.

Portparol vojske Tijeri Birkar rekao je da je oružje slano početkom juna u planine Nafusa na zapadu Libije, kada su civili bili okruženi Gadafijevim snagama, a libijska vlada odbila otvaranje koridora za slanje humanitarne pomoći.

Birkar je rekao da je oružje dopremano iz vazduha, pomoću padobrana, a da su pošiljke sadržale “sredstva za samoodbranu”, mitraljeze, raketne bacače i municiju.

Protesti protiv višedecenijske Gadafijeve vlasti u Libiji počeli su sredinom februara, a međunarodna vojna intervencija pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD počela je 19. marta, dok je komandu nad operacijom 31. marta  preuzeo NATO.

(Beta)