Vijesti

Francuska osudila Erdoganovu izjavu o Macronu, ambasador pozvan na konsultacije

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a ceremony in Istanbul, Turkey, August 25, 2017. REUTERS/Murad Sezer
333views

Francuska je pozvala svog ambasadora da dođe na konsultacije iz Ankare u Paris, javila je agencija France-Presse (AFP).

“Komentari predsjednika Erdogana su neprihvatljivi. Bezobrazluk nije metoda”, rekao je francuski predsjednički zvaničnik za AFP.

Napomenuo je kako zahtijeva od Erdogana da “promijeni smjer svoje politike jer je opasna u svakom pogledu”.

Erdoğan je prije toga osudio Macrona zbog njegovog odnosa prema islamu i muslimanima, kazavši da je francuskom predsjedniku potreban “mentalni tretman”.

Primjedbe su se odnosile na Macronove planove objavljene ranije ovog mjeseca za suzbijanje “islamističkog radikalizma”, kao odgovor na navodnu krizu svojstvenu toj religiji u cijelom svijetu.

Francuski zvaničnik izjavio je da je Francuska primijetila “odsutnost sućuti i podrške” turskog predsjednika nakon što je ubijen učitelj Samuel Patyj u blizini Pariza.

Ankara i Pariz bilježe stalni porast napetosti od prošle godine, zbog kupovine ruskog zračnog raketnog sistema S-400 i turske operacije usmjerene na kurdske snage u sjevernoj Siriji.

Dvije zemlje također su imale nesuglasica zbog rata u Libiji, gdje podržavaju suprotstavljene strane, kao i zbog resursa ugljikovodika u spornim vodama istočnog Sredozemlja.

(Klix.ba)