Vijestiiiiii

Fra Ivo Marković: Fratar koji mrzi sve što istinski pripada islamu

509views

Fra Ivo Marković je čovjek koji u posljednje vrijeme veoma često napada islam i muslimane. Pono je to učinio proteklih dana kada je napisao tekst u kojem je izvrijeđao reisa dr. Mustafu ef. Cerića, nazivajući ga inkvizitorom i pijanicom. Fratar Ivo Marković je krajem prošle godine napisao sličan tekst u kojem je tada direktno i na najgori mogući način vrijeđao islam i muslimane. Marković je sebi dao za pravo da napiše da je samo 10 % Kur’ana tačno a da je ostalo povijesno uvjetovano.

 „Kur’an sadrži otprilike 10% sadržaja koji vrijedi za sva vremena: monoteizam, molitva, ljudsko dostojanstvo, pravda i društvena odgovornost. Ostalo je sve povijesno uvjetovano“. Osim toga, Marković  proglašava fundementalistima sve muslimane koji vjeruju da je Kuran Božija riječ koja u doslovnom smislu nadilazi svako vrijeme i vrijedi za sva vremena.

 „ Osnovna napetost u islamskom svijetu koja rješava odnose prema drugim religijama odvija se na pristupu čitanju i tumačenju Kur’ana. S jedne strane je islam koji drži Kur’an Božjom riječju koja u doslovnom smislu nadilazi svako vrijeme i vrijedi za sva vremena. To je osnova fundamentalizma… Onaj drugi daleko dominantniji islam drži da je objava dana Muhamedu izrečena u promjenljivim povijesnim okolnostima koje ne vrijede za sva vremena“. Marković bi silno želio da svaki musliman dopisuje Kur’an kako mu je volja i da ima hiljade verzija Kur’ana. Zna on da je najvažniji identitet muslimana Kur’an, bez Kur’ana nema ni muslimana.

 (SAFF)