Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Aktuelno

Forumske igre bez granica islamske braće i sestara

546pregledi
Piše: Durmić Amir
Pored svih svojih pogodnosti i dobrih strana, internet može biti i vrlo moćno sredstvo za širenje negativnih i nastranih ideja kao i raznih poroka, poput nemorala svih vrsta. Isto tako, najbolesnijim umovima ljudskog roda omogućava promociju i afirmaciju ličnih stavova i pomaže im da na dunjaluku pronađu sebi srodne duše. Tako se danas preko interneta druže i uvezuju pedofilski manijaci, savremeni kanibali, štovatelji sotone i pripadnici raznih kultova i sekti. Jednostavno je nemoguće kontrolirati i cenzurirati milijarde različitih stranica, a većini država i vlada do toga nije ni stalo. Zbog toga se pozitivno ili negativno korištenje interneta vraća na odgoj i samokontrolu pojedinca.

Javne svađaonice

Hvala Allahu, danas nam ne manjka ni stranica koje promoviraju islamsko učenje i kojima je primarni cilj dostavljanje Allahove vjere svakome onome ko to istinski želi.

Te stranice se po svome sadržaju i kvalitetu razlikuju jedna od druge, a njihova posjećenost, pored kvaliteta i dobre reklame, uveliko zavisi i od nekoliko drugih faktora. Zastupljenost foruma na dotičnoj stranici je jedan od vrlo primamljivih mamaca za potencijalne posjetitelje, kojem nije lahko odoljeti. Oni koji su u startu došli na ideju da kroz forum ljudima omoguće javnu raspravu po bilo kojem pitanju, sigurno su dobri poznavatelji ljudske prirode i psihe, jer kako kaže Uzvišeni Allah:

”…ali je čovjek, više nego iko, spreman da raspravlja”.[1]

Dovoljno je postaviti određeni tekst ili temu, pa će se veliki broj posjetitelja uključiti u raspravu navodeći svoje argumente i braneći svoje mišljenje, dok će zagovornici drugačijeg stava negirati izrečene dokaze i opet navoditi ono što ide u prilog njihovom mišljenju. Tako su forumi postali javne svađaonice i poligoni za vrijeđanje na kojima učesnici razmjenjuju uvrede i omalovažavanja, bez imalo razumijevanja za neistomišljenike. Ovoga, nažalost, nisu pošteđeni ni forumi stranica islamskog sadržaja. Treba priznati da jedan veliki dio ovih stranica ima kvalitetnu kontrolu, tako da su na njima pogrdne riječi i međusobna vrijeđanja prava rijetkost. Međutim, drugi dio ovakvih stranica ima forume kojima bi na količini ogovaranja, uvreda, svađa, međusobnog proklinjanja i omalovažavanja pozavidjele i mnoge niskotiražne novine iz reda žute štampe. Iako su ovakve stranice malobrojne, to nikako ne znači da ne mogu donijeti kolektivnu štetu muslimanima, koja se najviše ogleda u iskrivljenoj predstavi o islamu koju će steći oni koji prate ovakve forume. ”Ako se međusobno ovako vrijeđaju i psuju, kakvi su tek onda prema drugima?”, vjerovatno će se zapitati mnogi. Zbog toga ovdje ukazujemo na nekoliko jako loših trendova koji su zastupljeni na forumima pojedinih stranica sa islamskim predznakom.

Neznalački govor o vjeri

Kaže Uzvišeni Allah:

”Reci: Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i potajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allahu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allahu govorite ono što ne znate.”[2]

Ibn Kajjim, rahimehullah, u komentaru ovog ajeta kaže da je Allah u njemu grijehe poredao od najmanjeg do najvećeg, tako da je prvo spomenuo razvrat i javni i potajni, a završio sa govorom o Allahu bez znanja, pa je taj grijeh stavio čak i iza širka. U grijeh govora o Allahu bez znanja spada o Allahu govoriti ono što čovjek ne zna, bilo da je vezano za Njegova imena, svojstva ili djela, ili bilo da se radi o Njegovoj vjeri ili propisima.[3] Koliko su se odabrane generacije ustručavale da o vjeri kažu nešto bez znanja, dovoljno govori primjer Ebu Bekra, radijallahu anhu, kada je upitan o značenju Allahovih riječi:

”ve fakiheten ve ebba / i voća i povrća”[4] , pa je rekao: ”Koja nebesa će me pokrivati i koja zemlja će me nositi ako o Allahovoj Knjizi kažem ono što ne znam.” [5] Što se tiče velikog broja učesnika foruma, njima ovo ne predstavlja neki veliki problem, pa ćemo iz njihovih rasprava vidjeti da se bez ikakvog ustručavanja usuđuju izdavati fetve, komentirati ajete sa ”ja mislim”, donositi kategoričan sud u pitanjima oko kojih se razišla velika ulema, ili nonšalantno govoriti o vrlo osjetljivim pitanjima za koja da je bio upitan bilo ko od ashaba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vjerovatno bi tražio pomoć od drugih ashaba u rješavanju dotične dileme.

Put u psovograd[6]

Forumi su u osnovi dobro zamišljen projekt, koji bi svim ljudima na svijetu pa tako i muslimanima omogućio razmjenu informacija i iskustava po određenom pitanju, ali zbog neodgoja jednog dijela njegovih učesnika situacija često izmakne kontroli, pa umjesto bratskih razgovora u pisanoj formi, nailazimo prvo na neslaganje i negodovanje koje kasnije često evoluira u klasičnu prepirku i svađu, a završi se uvredama, psovanjem ili čak tekfirom (proglašavanje nevjernikom) oponenta. Tragovi takvih svađa često godinama ostaju na forumima i kao da nikome nije stalo da ih ukloni kako bi zatvorio vrata daljnjoj raspravi i sakrio sramotno ponašanje neodgovornih pojedinaca. Kao što se učenici prvog razreda postepeno uče čitanju i pisanju da bi na kraju te vještine savladali jako dobro, slično tome forumski virtuozi postepeno izgrađuju svoj stil u međusobnom optuživanju i vrijeđanju, sve dok im koža u potpunosti ne odeblja na sve moguće kombinacije uvreda i omalovažavanja, tako da im to prerasta u duševnu hranu koje se neće odreći osim uz iskrenu tevbu i nekoliko seansi kod psihijatra. Iako su jedni od drugih udaljeni vrlo daleko i često se fizički nikako ne poznaju, forumski veterani uspjeli su izgraditi vlastiti jezik i sistem komuniciranja kojim su u stanju da izraze svaki gest, izraz lica, artikulaciju ili oponašanje raznih zvukova, a sve u cilju da brata muslimana što bolje provale ili omalovaže. U tome se maksimalno trude i bore do posljednjeg udara tipke na tastaturi. Koliki je to grijeh dovoljno govore riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji kaže: ”…dovoljno je osobi zla da prezire brata muslimana…” [7]

Šerijatske tekstove koji govore o zabrani međusobnog omalovažavanja i vrijeđanja oni poznaju vrlo dobro, pa ih čak i često navode jedni drugima ”radi pouke”, ali kada se strasti rasplamsaju i moralne brane popucaju, malo ko će ostati suzdržan pa da na uvredu ne uzvrati gorom i da se povinuje kur’anskom imperativu:

”Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.”[8]

Nepravda i neobjektivnost

Kada se na forum postavi određeni tekst ili tema, dobar dio posjetitelja ili uopće ne pročita tekst ili ga samo letimično pregleda, ali je već spreman da svojim komentarom kritizira ili čak vrijeđa autora ili onoga ko je tekst postavio. Razlog su, naravno, predrasude i averzija koju pojedinci imaju naspram određenih osoba ili grupacija. Tako se naprimjer često prvo gleda ko je tekst napisao, ili sa koje je stranice preuzet, a šta sadrži i koliko istine i koristi nosi, to se stavlja u drugi plan. Tako će simpatizeri određenih pravaca i islamskih džemata prihvatiti apsolutno sve od svojih autoriteta, te će svaki komentar na tekst ili temu biti definitivno pozitivan, dok će se oni koji pripadaju ”drugoj struji” maksimalno truditi da pronađu dlaku u jajetu u tekstu dotičnog autora nastojeći da ”ukažu na katastrofalne greške”, neispravnu akidu ili krivi pravac (menhedž). Ako se vratimo na šerijatske tekstove, vidjet ćemo jasan imperativ od Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se istina prihvata čak i od šejtana, a da nas mržnja ili antipatija prema drugima ne smije spriječiti u pravednosti. Kaže Allah u prijevodu značenja:

”Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!”[9]

Nakon što je osvojen Hajber, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, njegovim stanovnicima Jevrejima poslao je Abdullaha b. Revahu, radijallahu anhu, koji im se, nakon što su ga pokušali podmititi, obratio riječima: ”O jevrejska skupino, vi ste mi najomraženija Allahova stvorenja jer ste Allahove poslanike ubijali i na Allaha laži iznosili, ali me moja mržnja prema vama neće navesti da prema vama budem nepravedan…” Nakon što su čuli ove riječi, Jevreji su rekli: ”Na ovome (pravdi) opstoje nebesa i Zemlja.” [10]

 

Forumski ”sjekači”

 

Sjekač je pojam koji će najprije prepoznati djeca osnovnoškolskog uzrasta, jer će ih asocirati na istoimenog negativca iz crtanog serijala o Nindža kornjačama. Međutim, i forumi imaju svoje ”sjekače” koji su opasniji od spomenutog imaginarnog zločinca. Cilj ovog dijela forumskih igara bez granica jeste u tekstu pronaći odgovarajuću frazu, rečenicu ili jedan njen dio, te to parče vješto isjeći i kao citat podvaliti autoru teksta, te površnim čitateljima stvoriti osjećaj da je to ustvari glavna poruka i srž teksta. Nakon toga će uslijediti žestoka rasprava o glupostima i nebulozama koje autor navodi, prosipajući po njemu kritike i uvrede, a samo će se mali broj čitatelja vratiti na originalni tekst i shvatiti da je navod uzet iz konteksta. Svima nam je poznato kakav bi zločin bio ”isjeći” dijelove pojedinih ajeta ili hadisa i takve ih citirati ljudima, jer bi se u potpunosti promijenilo njihovo značenje i poruka. Naprimjer, kada bi se citirao samo prvi, a svjesno zanemario drugi dio ajeta:

”Mi ti nismo Kur’an objavili / da se mučiš”[11]; to bi značilo da Allah Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, Kur’an nije ni objavio. Ovakvih primjera je još dosta.

 

Put ka bankrotiranju

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Allah je mome ummetu oprostio ono što im njihove duše došaptavaju (od zla) sve dok to ne učine ili dok o tome ne progovore.’[12] Ovu Allahovu milost i blagodat mnogi posjetitelji foruma nimalo ne cijene, pa u svojim međusobnim dvobojima iz sebe izbacuju i najcrnju pomisao i poganštinu koja se formirala prema bratu muslimanu, za koju, da ju je prešutio, na Sudnjem danu ne bi bio pitan. Na ovakav način, potpuno svjesno, uništavaju svoja dobra djela. Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ashabe znaju li ko je to muflis (bankrot, švorc), odgovorili su da oni muflisom smatraju osobu koja nema ni novca niti vrijednosti. Na to im je on rekao: ”Istinski je bankrotirao onaj čovjek koji će na Sudnji dan doći sa dobrim djelima, namazom, postom, zekatom, ali je nekoga vrijeđao, nekoga je potvorio… pa će jednome dati svojih dobrih djela i drugome isto tako, a ako mu nestane dobrih djela prije nego se među njima presudi, bit će natovaren grijesima onih prema kojima se ogriješio, a zatim će biti bačen u Vatru.” [13] Pregledajući forumske rasprave svaka osoba koja nije navikla na njihov huškačko-šovinistički stil, ostat će zapanjena količinom i žestinom međusobnog ogovaranja, klevetanja i vrijeđanja. Da je ostalo samo na međusobnom vrijeđanju, stvar bi bila lakša, ali su islamski učenjaci i autoriteti posebna poslastica mnogih forumskih gurmana. Sa kakvim se apetitom ždere njihovo meso i glođu njihove kosti, uvjerit će se svi oni koji pogledaju neke od rasprava. Posebno je traženo meso Ebu Hanife, imama Ahmeda, Ibn Tejmijje i Ibn Kajjima, rahimehullah, iz reda stare uleme, dok se od potonjih učenjaka, daija i islamskih aktivista izrazito cijeni meso Hasana Benne, Sejjida Kutba, Ibn Baza, Ibn Usejmina, Albanija i od živućih, naravno, Kardavija. U ovim krvavim pirovima naročito vole učestvovati sljedbenici zalutalih sekti poput rafidija, batinija, ahmedija, panteista itd., koji lukavo i hinjski među sunnije ubace kost pa se izvuku, a oni naivno nastavljaju međusobnu virtualnu borbu do iznemoglosti.

 

Ispovjedaonice džematskih dezertera

Na forumima se često ispovijedaju bivši sljedbenici određenih džemata ili islamskih pokreta koji su konačno ”shvatili veliku zabludu” u kojoj su proveli određeni životni period. Tako naprimjer jedan od učesnika, vrijeđajući Ibn Tejmijju, rahimehullah, spominje kako je, dok je bio selefija, ”terorizirao familiju i bračnog druga”, da je bio ”antropomorfist” i ostale stereotipne gluposti. Ovakve osobe valjda bi jednom trebale shvatiti da je njima u krvi da nekoga teroriziraju i tako će činiti bez obzira kojem pravcu ili grupaciji pripadali, i taj teror će nastavljati pa makar i virtualnim putem. Radi se o egoizmu i samodopadanju koje takvi pojedinci imaju pri sebi, pa će pljuvati po svemu i svakome samo da bi se stavili u epicentar događanja, a nije bitno da li je mjesto radnje ulica, džamija ili forum. Bitno je slijediti svoju strast shodno vjetru koji trenutno puše i vrtlogu u koji je trenutno upao, bio on selefijski, ihvanijski, tebligijski, maturidijski, ešarijski itd. Lijepo li je rekao Omer b. Abdul-Aziz, rahimehullah: ”Ko je svoju vjeru isključivo učinio predmetom rasprava sa drugima, često će mijenjati pravac.” [14]

Njihova crno-bijela percepcija čitavog univerzuma ne dozvoljava im nikakvu umjerenost, pa u osobama ili pokretima vide ili apsolutne i isključive pozitivce bez imalo primjesa greške i propusta, ili apsolutne negativce od kojih se ni selam ne prima i koje je halal vrijeđati, sa njima se ismijavati ili im čak krv prolijevati. Bilo bi suvišno navoditi primjere gluposti i agresivne retorike iz pojedinih rasprava, ali se dâ primijetiti da su one ponekad potpuno nevezane za temu, pa izgleda da su ustvari plod lične psihičke frustracije učesnika, ponekad uzrokovane bračnim brodolomom ili ostalim vidovima ličnih problema i neuspjeha.

 

Čuđenje izazivaju i pojedini učesnici foruma iz čijih se komentara vidi da su načitane i školovane osobe i čiji je nivo daleko iznad prosječnih forumskih gladijatora. Misle li oni da će preko foruma popraviti stanje ummeta i smanjiti probleme i razjedinjenost, ili će ih samo povećati, a uz to ljudima pokazati do koje granice muslimani mogu ići u međusobnim razmiricama?

Dokle god u forumskim raspravama ne bude objektivnosti i pravde kao i osnovnih normi kojih bi se prilikom rasprave trebali pridržavati učesnici, i dok se bez ikakvog ustručavanja budu pljuvali islamski učenjaci i ”obični muslimani”, o forumima mnogih islamskih stranica kažemo kao što je Allah rekao o vinu i kocki:

 

Pitaju te o vinu i kocki. Reci: ‘Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.”’[15]

 

 

[1] Prijevod značenja Kehf, 54.

[2] Prijevod značenja El-A’raf, 33.

[3] Ibn Kajjim, I’lamul-muvekki’in, 1/47.

[4] Prijevod značenja Abese, 3.

[5] Ibn Ebi Šejbe, El-Musannef , 10/244, br. 30 605 i 30 609. Lanac prenosilaca ima određenu slabost, ali zbog više predaja istog sadržaja jedni druge pojačavaju, kako kaže Ibn Hadžer, rahimehullah. Vidjeti: Fethul-Bari, 13/285.

[6] Početnice iz kojih su djeca učila svoja prva slova nekada su se zvale bukvar, a danas ih malo modernije zovu Put u slovograd. I mnogi forumaši na forumima postepeno uče psovanje, vrijeđanje i nekulturu. Otud ovakav podnaslov (op. autora).

[7] Muslim, Sahih, br. 2564.

[8] Prijevod značenja Fussilet, 34.

[9] Prijevod značenja El-Maide, 8.

[10] Ahmed, Musned, 3/296, br. 14894, od Džabira, radijallahu anhu. Albani ga je ocijenio vjerodostojnim. Vidjeti: Irvaul-galil, 3/281, br. 805, i Gajetul-meram, br. 459.

[11] Prijevod značenja Taha, 2.

[12] Buhari, Sahih, br. 6664, Muslim, Sahih, br. 127.

[13] Muslim, Sahih. br. 2581, Tirmizi, Sunen. br. 2418. i drugi, od Ebu Hurejre, radijallahu anhu.

[14] Darimi, Sunen, 1/342, br. 312, El-Lalikai, Šerh usuli i’tikad, br. 216, El-Adžurri, Kitabuš-šeri’a, br. 116 i drugi.

[15] Prijevod značenja El-Bekare, 219.