Vijestiiiiii

FBI skinuo Mula Omara sa liste “najtraženijih terorista”

306views

altMinber.ba- Američki FBI je uklonio ime lidera afganistanskih talibana mula Muhameda Omara sa svog popisa “najtraženijih terorista”, izvijestio je jedan privatni informativni kanal.

Međutim, imena Aymaana al-Zawahirija i Hakimullaha Mehsuda još uvijek su na popisu. Ranije su se pojavili izvještaji o uspostavljanju kontakata između SAD-a i talibana. U izvještajima se navodi da SAD želi dovesti talibane za pregovarački stol kako bi se prekinuli sukobi u Afganistanu.

Prema izvještajima, SAD je ponudio talibanima kontrolu nad jugom Afganistana, ostavljajući sjeverni dio drugim političkim snagama pod američkim utjecajem. Međutim, to je odbijeno od strane talibana.

Nakon 10 mjeseci tajnih pregovora s afganistanskim talibanima, visoki američki dužnosnici su izjavili da su razgovori dostigli “kritičnan trenutak”, i uskoro će znati da li je moguć proboj, što će dovesti do mirovnih pregovora čiji je krajnji cilj kraj rata u Afganistanu.

SAD također razmatra prebacivanje neodređenog broja talibanskih zatvorenika iz vojnog zatvora Guantanamo Bay u pritvor afganistanske vlade.

U prošlosti su američki dužnosnici održali nekoliko sastanaka s pobunjeničkim kontaktima, uglavnom u Njemačkoj i Dohi, s predstavnicima Omara.

Izvor: Nation.com

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)