Stanje u Siriji

Fabijus: Primjena sile ako se dokaže masakr u Siriji

510views

Francuska je za “primjenu sile” ako se dokaže da je u Siriji počinjen masakr hemijskim oružjem, izjavio je u četvrtak šef diplomatije Lorens Fabijus (Laurent Fabius), kategorično isključivši slanje trupa u zemlju.

“Ako se dokaže, stav Francuske je da je potrebna reakcija, reakcija u obliku primjene sile. Međutim, mema govora o slanju trupa u zemlju, to je nemoguće”,  izjavio je Fabijus za RMC i BFM-TV.

Ako se napad dokaže, “smatram da on ne može ostati bez reakcije onih koji vjeruju u međunarodne zakone. “Ako Savjet bezbjednosti UN-a ne može da donese odluku u ovom trenutku, odluke treba donijeti na drugi način”, kazao je francuski ministar.

Savjet bezbjednosti UN-a koji se  hitno sastao u srijedu navečer ograničio se samo na traženje “rasvjetljavanja” napada i nije usvojilo zvaničnu deklaraciju zbog protivljenja Rusije i Kine.

“Rusi treba da preuzmu odgovonorst. Svi su rekli da se ne može upotrebljavati hemijsko oružje. Svi su potpisali međunarodni sporazum koji zabranjuje njegovu upotrebu, pa i Rusi”, kazao je šef francuske diplomatije.

(RSE)