Vijesti

Evropski sud za ljudska prava potvrdio odluku Belgije o zabrani nošenja nikaba u javnosti

Niqab-wearing Salafist protesters attend a demonstration against the ban on the sale and manufacturing of the full-burqa in Rabat January 15, 2017. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
600views

Evropski sud za ljudska prava potvrdio je u utorak zabranu nošenja nikaba u javnosti u Belgiji. Sud je presudio da je zabrana donesena “kako bi se napravila socijalna kohezija, zaštitila prava i sloboda drugih što je nužno u demokratskom društvu”.
Belgija je zabranila nošenje nikaba u junu 2011. godine. U zakonu se navodi da je u javnosti zabranjeno pojavljivanje “s maskom ili skrivenim licem, potpuno ili djelimično, na način da se osoba ne može identificirati”. Kršenje zakona može biti kažnjivo i sa sedam dana zatvora.

Slučaj je na sudu završio zbog Belgijke Samije Belcacemi i Marokanke Yamine Oussar koji su tvrdile da zakon narušava njihova prava i da je diskriminirajući jer su one slobodnom voljom izabrale da nose nikab. Nakon što je Belgija uvela zabranu, Belcacemi je nastavila nositi nikab u javnosti, ali je nakon nekog vremena prestala zbog pritiska javnosti i straha od kazne.

Prije Belgije, nošenje nikaba zabranila je Francuska, u aprilu 2011. godine i tako postala prva evropska zemlja koja je to učinila.

(Klix.ba)