Vijestiiiiii

Evropski parlament odobrio nacrt izvještaja oTurskoj

408views

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta odobrio je nacrt izvještaja o Turskoj. U prijedlogu izvještaja specijalnog izvještača za Tursku Ria Oomen-Ruijten upućen je poziv za civilni Ustav.

Komitet je odobrio nacrt izvještaja sa 54 glasa “za” i 7 glasa “protiv”, a u izvještaju je istaknuta potreba da se svi vojni troškovi stave pod kontrolu pravosuđa, te nadležnost civilnog pravosuđa u predmetima koji se odnose na Turske oružane snage i žandarmeriju.

U usvojenim amandmanima o izmjenama istaknuta je snažna podrška civilnom ustavu. Navodeći kako novi Ustav treba obuhvatiti i potvrditi prava svakog pojedinca i grupe, snažno je naglašena potreba za osiguranjem raspodjele vlasti.

U nacrtu izvještaja spomenuta je i zabrinutost zbog posljednje odluke suda u slučaju Hrant Dink, zahtjevajući da se provede detaljna istraga o ubistvu i da svi odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Napori nekih ekstremnih deničarskih i ljevičarskih posanika o usvajanju članova koji se odnose na armenske tvrdnje o incidentima iz 1915. i slično nisu urodili plodom.

(TRT)