Vijestiiiiii

Europa sve više sliči na starački dom

326pregledi
Europska unija može imati velike političke ili gospodarstvene ambicije, međutim, ako stopa nataliteta ostane na današnjoj razini 1,5 djece po ženi, Stari kontinent će se pretvoriti u starački dom, a na globalnoj svjetskoj sceni uloga takve Unije bit će sve manja. Porazna je istina da je od 100 stanovnika zemalja članica Unije samo njih šesnaest mlađe od 15 godina.

Stoga je Europski parlament predložio dokument koji bi, ako se izglasa, znatno povećao prava mladih europskih majki i očeva, produžio porodiljni dopust, osigurao 100-postotne plaće tijekom dopusta, promicao odgovorno zajedničko roditeljstvo.

Kao da se ovim velikim promjenama koje se tiču socijalnih prava želi ne samo povećati broj kolijevki već i naglasiti razlika izmedju EU-a i SAD-a i time potvrditi ono što je izjavio britanski ministar vanjskih poslova David Miliband za talijanski dnevnik Corriere della Sera.

“Summit G20 u Londonu obilježava završetak razdoblja američkog unilateralizma, a EU je u mnogo čemu napredniji” – kazao je Miliband. Europska komisija tako predlaže da se minimalni porodiljni dopust u EU-u produlji sa sadašnjih 14 na 18 tjedana.

Time se propisuje samo minimalno trajanje porodiljnog dopusta, a zemlje članice mogu odrediti da on traje i dulje. Tako je u Italiji minimalni dopust već sada 21 tjedan, u Grčkoj, Finskoj, Velikoj Britaniji 18, u Portugalu 16 itd. Previđa se da majke (ili očevi) primaju punu plaću tijekom trajanja dopusta.

– Produljenje porodiljnog dopusta i puna plaća koju bi primale, majkama bi olakšalo uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Žene se na posao trebaju vraćati nakon poroda, inače ne samo što se riskira starenje radne populacije nego se ide ususret diskriminaciji – kazao je Vladimir Spidla, europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Činjenica je da u EU-u stopa zaposlenosti među majkama s djecom iznosi 65,5 posto, a očeva čak 91,7 posto.

Opasna depresija

Posebnu je pozornost europska komisija posvetila postporođajnoj depresiji, a od ove vrste depresije pati čak 10-15 posto mladih majki. Zemlje članice svrstat će je u invalidne bolesti, što znači besplatno liječenje i plaćeno bolovanje u slučaju bolesti.

(SlobodnaDalmacija)

X