Vijestiiiiii

EU zabrinuta hapšenjem poslanika u Izraelu

458views

Evropska unija je u nedjelju izrazila zabrinutost što je Izrael nedavno uhapsio nekoliko poslanika i jednog bivšeg ministra iz palestinskog pokreta Hamas.

“Misije Evropske unije u Jerusalemu i Ramalahu zabrinute su zbog hapšenja člana parlamenta Mohameda Totaha i bivšeg ministra za poslove s Jerusalemom Haleda Abu Arafa u uredima Međunarodnog Komiteta Crvenog križa u istočnom Jerusalemu”, navodi se u saopćenju.

Kako su saopćile izraelske vlasti, oni su uhapšeni prošle sedmice jer nisu imali pravo da budu u Jerusalemu i zato što su učestvovali u aktivnostima Hamasa.

“Misije Evropske unije su također zabrinute zbog nedavnog hapšenja predsjednika parlamenta Aziza Dveika i još dva člana parlamenta, Haleda Tafeša i Abduldžabara Fokaha”, navodi se u saopćenju.

“Ove akcije ruše napore Evropske unije da se uspostavi povjerenje kako bi se mogli obnoviti direktni mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca”, navodi se u tekstu.

Hamas broji 74 poslanika u parlamentu koji ima 132 mjesta i u kojem Izrael ima 24 mjesta. Većina poslanika, kao i bivši ministar, uhapšeni su nakon što je u aprilu 2011. godine zaključen sporazum o pomirenju između Fataha palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i Hamasa.

Izrael drži u zatvoru i dva poslanika iz Fataha i jednog iz Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

(AJ Balkans)