Vijestiiiiii

EU uvela nove sankcije Siriji

330views

Evropska unija odlučila je u ponedjeljak nametnuti nove sankcije sirijskim vlastima, zbog nastavka krvoprolića u toj zemlji u kojoj je prije 10 dana trebao stupiti na snagu prekid vatre.

Novim sankcijama bit će zabranjen izvoz opreme u Siriju koja bi mogla služiti za represiju protiv opozicije te luksuzne robe što bi, kako se ocjenjuje u Briselu, simbolično trebalo da pogodi bračni par Assad, predsjednika Bashara i njegovu suprugu Esmu.

EU na “vrlo simboličan” način želi utjecati na život para Assad, a mediji su nedavno kritizirali sklonost luksuzu supruge sirijskog predsjednika, rekao je neimenovani evropski diplomat agenciji AFP.

“Treba dati na znanje paru Assad ali i njegovom klanu i pripadnicima režima da događaji u Siriji imaju posljedice i na njihov lični život”, istakao je on priznajući da bi taj tip mjera mogao lako biti zaobiđen te da ima prvenstveno „simbolični karakter”, prenosi AFP.

Protivljenje Rusije

Ovo je jedna u nizu odluka Evropske unije o uvođenju sankcija protiv predsjednika Al-Assada, kako bi prisilila vlasti da prekine obračune sa pripadnicima opozicije koja traži demokratske promjene.

Zemlje EU su ranije stavile embargo na poslovanje sa državnim bankama i firmama i zabranila ulazak u Uniju predsjedniku Sirije i njegovim najbližim saradnicima.

Rusija je, kako javlja AFP, tokom vikenda osudila nove sankcije Evropske unije protiv režima u Damasku.

“Mi ocjenjujemo da su te sankcije neprihvatljive prema međunarodnom pravu”, prenijela je agencija izjavu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi.

(AJB)