Vijesti

EU pozvala sirijski režim i njegove saveznike da prestanu sa napadima

385views

Europska unija (EU) je pozvala sirijski režim i njegove saveznike da prestanu sa napadima na “civilnu infrastrukturu, uključujući zdravstvene i obrazovne ustanove“ na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

U raketnom napadu na kamp za raseljene osobe u mjestu Qah u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, koja je proglašena zonom deeskalacije, poginulo je najmanje 12 osoba, a stotine ranjeno. U napadu su također ranjena i dva humanitarna radnika.

U napadu su oštećene obližnje stambene zgrade kao i porodilište.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je apelovala na hitno smirivanje tenzija u regionu.

“Napadi na kamp za interno raseljene osobe i bombardiranje zdravstvene ustanove koja se nalazi blizu turske granice predstavljaju dodatnu eskalaciju ionako teške situacije na sjeverozapadu Sirije“, navela je Mogherini u saopćenju.

Naglasila je također da je potrebno poštovati međunarodno pravo kako bi se zaštitili civili na tom području.

“EU podsjeća da su sve strane u sirijskom sukobu dužne poštivati i podržavati međunarodno humanitarno pravo i druge norme međunarodnog prava“, dodala je.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone. Od tada do danas u napadima je poginulo više od 1.300 civila.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja, u toj regiji je raseljeno više od 750.000 ljudi.

U napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli tokom oktobra poginulo je 75 civila, od toga 13 maloljetnika.

(AA)