Vijesti

EU poziva na obnovu mirovnih napora u Siriji

913views

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u četvrtak su izrazili zabrinutost zbog razvoja situacije u Siriji, pozivajući na obnovu napora, pod vodstvom Ujedinjenih naroda, za okončanje sukoba.

Evropska unija bit će domaćin konferencije o budućnosti Sirije narednog mjeseca u Briselu, koja ima za cilj mobiliziranje humanitarne pomoći za Sirijce u zemlji i van nje, prenosi Fena.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da bi se mirovni pregovori pod vodstvom UN-a trebali ponovo pokrenuti “što je ranije moguće” i pozvao je mirovnog posrednika UN-a za Siriju Staffana de Misturu da “robusno provodi” svoj mandat.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je da će blok pokušati iskoristiti svoj utjecaj kako bi podržao mirovni proces pod okriljem UN-a, koji uključuje osam rundi pregovora u Ženevi, tokom kojih se dvije strane čak nisu ni međusobno sastale.

Dramatična situacija
“Humanitarna situacija u Siriji još je dramatična i mi namjeravamo mobilizirati humanitarnu pomoć za Sirijce u zemlji i u susjednim zemljama, Jordanu, Libanu i Turskoj”, izjavila je Mogherini.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da bi EU, pored davanja podsticaja mirovnom procesu, “također trebala osigurati da se vojna eskalacija zaustavi u sjevernoj Siriji”.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojnu operaciju u sjevernoj Siriji protiv kurdskih sirijskih Jedinica narodne zaštite, koje je Ankara uvrstila na crnu listu terorističkih organizacija, ali koje su također u bliskom savezništvu sa SAD-om u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, prenosi AFP.

(Agencije)