Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

EU poziva Izrael na “odmjeren i prikladan odgovor”

438views

Visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton pozvala je u ponedjeljak Izrael na “odmjeren i prikladan” odgovor tražeći i od Sirijaca da se suzdrže provokacija nakon incidenata u nedjelju na Golanu.

“Važno je da prosvjedi budu mirni, da odgovor bude odmjeren i prikladan”, ocijenila je Ashton u priopćenju. “Incident u nedjelju bi mogao potkopati primirje koje je na snazi već dugo na Golanu”.

Ona je pozvala sve strane na dokažu suzdržanost. Naglasila je su takve provokacije trebale biti izbjegnute. Ashton je izrazila žaljenje zbog gubitaka života i ranjavanja civila u tim sukobima s Izraelom.

Američka administracija je izrazila “duboku uznemirenost” tim događajima, optuživši Damask da podržava sukobe kako bi se represija u Siriji bacila u drugi plan.

Međunarodna zajednica je pozvala u ponedjeljak na suzdržanost i izbjegavanje provokacija na Golanu, dan nakon izraelske pucnjave na palestinske izbjeglice i Sirijce koji su pokušali prijeći linije primirja iz 1967. godine.

Sirija je rekla da su u nedjelju ubijene 23 osobe, među kojima jedna žena i dijete, a 350 ranjeno kada su izraelski vojnici otvorili vatru na propalestinske prosvjednike koji su pokušali prijeći utvrđenu graničnu crtu na sirijskoj Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom.

Ashton drži da ti događaji naglašavaju hitnost nastavka mirovnih pregovora na Bliskom Istoku.

(Hina)