Vijesti

EU pozdravila sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

279views

Evropska unija (EU) u petak je pozdravila sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o uspostavljanju formalnih diplomatskih veza, javlja Anadolu Agency (AA).

“Normalizacija odnosa će biti od koristi za obje strane, a važna je i u pogledu regionalne stabilnosti”, rekla je novinarima Nabila Massrali, glasnogovornica za vanjsku politiku Evropske komisije.

Naglasila je da EU i dalje podržava ideju dvodržavnog rješenja kao jedinog puta za okončanje krize između Izraela i Palestine.

“EU je posvećena dvodržavnom rješenju i spremna je raditi na obnovi pregovora između Izraelaca i Palestinaca“, rekla je Massrali.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su u četvrtak historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

UAE je treća arapska zemlja, nakon Egipta i Jordana, koja je s Izraelom potpisala sporazum o normalizaciji odnosa.

(AA)