Vijesti

EU: Poricanje genocida protivno evropskim vrijednostima

462views
Zvaničnici Evropske Unije (EU) su potvrdili da su primili k znanju, usvajanje zakona protiv poricanja genocida, odluku koju je donio odlazeći visoki predstavnik međunarodne zajednice, Valentin Inzko.
“Da budemo jasni: revizionizam i poricanje genocida protivriječe najosnovnijim evropskim vrijednostima”, navodi press služba EU u pisanom odgovoru koji je dostavljen medijima.

Jedan briselski glasnogovornik je naglasio da je pomirenje jedan od ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

“EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata”, stoji u pisanoj izjavi.

Iz Brisela se poručuje da se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. S toga se pozivaju politički lideri zemlje da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podijele te preduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

(Vijesti.ba)