Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

EU osuđuje izraelsku kolonizaciju

477views

Europska unija osuđuje izraelsku kolonizaciju istočnog Jerusalema smatrajući da ona predstavlja prijetnju rješenju izraelsko-palestinskog sukoba koje predviđa stvaranje dviju država – izraelske i palestinske, te preporučuje zemljama članicama da onemoguće financijske transakcije vezane s gradnjom židovskih naselja, navode šefovi misija zemalja EU u Jerusalemu u izvještaju koji je dobila novinska agencija France presse.

Ako se nastavi s primjenom sadašnje izraelske politike, posebno što se tiče kolonizacije, perspektiva Jerusalema kao budućeg glavnog grada dviju država Izraela i Palestine, postat će praktički neprovodljiva, prema tom izvještaju koje izraelsku kolonizaciju istočnog Jerusalema opisuje kao najveću prijetnju rješenju s dvije države. Da bi se ostvarilo rješenje s dvije države, Jerusalem mora postati budući glavni grad dviju država, Izraela i Palestine, tvrde šefovi misija EU izražavajući žaljenje što Izrael nastavlja aktivno provodili ilegalno anektiranje istočnog Jerusalema.

U izvještaju se predlaže članicama Europske unije da spriječe financijske transakcije, da ih ne potiču i da obavijeste o njihovim problematičnim posljedicama, uključujući i ono što se odnosi na direktna strana ulaganja u poslove, infrastrukturu i usluge u židovskim naseljima na okupiranim palestinskim područjima.

U izvještaju poslanom u Bruxelles šefovi misija predlažu jačanje napora EU protiv kolonizacije istočnog Jerusalema.

Međunarodna zajednica ne priznaje anektiranje istočnog dijela grada, koje je Izrael proveo 1967. godine, a u kojem živi 200.000 Izraelaca u četvrtima koje je Izrael kolonizirao. Palestinci žele da istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države.

 (hrt)