Vijesti

EU optužuje Tursku da jača napetosti na Mediteranu, u četvrtak odluka o ekonomskim sankcijama

316views
Dvadesetsedam ministara, koji su dobili zadatak da procijene teren za uvođenje ekonomskih sankcija Ankari, nisu išli dalje od jednoglasnog zaključka da je Turska pojačala napetosti od oktobra, kada su čelnici EU uputili prijetnju uvođenjem kaznenih mjera u decembru.

“Nažalost nismo uočili mnogo napretka ili poboljšanja od posljednjeg sastanka Evropskog vijeća”, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell novinarima, misleći na samit održan 1. i 2.oktobra na kome su čelnici EU dali vremena Ankari da pronađe diplomatsko rješenje.

“Nismo uočili suštinske promjene pravca u turskom ponašanju. Upravo suprotno, situacija se u nekoliko aspekata pogoršal”, kazao je Borrell, koji je predsjedao sastankom.

NATO saveznica i pretendent na članstvo u EU, Turska, tvrdi da polaže pravo na gasne resurse u vodama istočnog Mediterana na koje također polažu pravo Grčka i Kipar, u sporu koji je pojačao tetritorijalne pretenzije na podijeljeni otok Kipar, oko morskih granica granica Grčke i Turske i nezadovoljstvo širom vanjskom politikom Turske, prenosi Reuters.

(Fena)