Vijesti

EU liderima iz RS: Moguće negativne posljedice za privredu i građane RS

478views

“Današnje usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj korak je u pravcu ugrožavanja pravne sigurnosti i jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini sa budućim negativnim posljedicama na privredne subjekte i građane RS-a”, navodi se u pisanoj izjavi delegacije Evropske unije u BiH za Radio Slobodna Evropa.

Naime, Narodna Skupština Republike Srpske je ranije usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH. Inače, Ustavom BiH je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Iz Delegacije EU navode da će to “dodatno udaljiti BiH od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU.”

“Pozivamo političke lidere RS da odbace djelovanja i retoriku provokacija, uključujući preispitivanje postojanja i funkcionisanja institucija na nivou BiH, te da zajednički rade na prioritetnom prevazilaženju zastoja i vraćanju fokusa na reforme, a što će Bosni i Hercegovini omogućiti napredak na njenom evropskom putu”, saopćeno je.

(RSE)