Vijestiiiiii

EU kritizira Izrael zbog širenja naselja

453views

Šefica diplomatije Evropske unije (EU) Catherine Ashton kritizirala je u četvrtak nedavnu odluku Izraela da odobri izgradnju 600 novih kuća za Jevreje u jevrejskom naselju Šilo na okupiranoj Zapadnoj obali, podsjetivši da su naselja “nelegalna po međunarodnom pravu”.

Kritike su uslijedile poslije osuda Ujedinjenih naroda (UN) i Palestinaca odobrenja izraelskog Ministarstva odbrane za širenje naselja, u kome žive tvrdolinijaši.

Glasnogovornik Ashton je rekao da je ona “duboko zabrinuta zbog odobrenja nove izgradnje u naseljima Shvut Rahel i Shilo, kao i retrospektivnog odobrenja koje je dano stambenim jedinicama koje su već izgrađene”.

“Naselja su nelegalna po međunarodnom pravu. Uz to, u mapi puta četvorke se navodi da Izrael treba ne samo zamrznuti širenje naselja, već i evakuirati naselja podignuta poslije marta 2001. godine”, navedeno je u saopćenju, uz aluziju na već zaboravljeni mirovni plan četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine SAD, EU, UN i Rusija.

Ashton se također osvrnula na moguće posljedice odobrenja izgradnje na pokušaje da se obnove mirovni pregovori, istakavši da je posebno važno u ovom trenutku da ni jedna strana u bliskoistočnom mirovnom procesu ne poduzima provokativne akcije koje podrivaju izglede za nastavak dijaloga.

“Visoka predstavnica poziva Izrael da poštuje svoje obaveze na osnovu mape puta i odustane od svoje odluke”, zaključuje se u saopćenju, a prenose izraelski mediji.

(AJB)